Forum SlawomirAmbroziak.pl
Kwiecień 18, 2014, 01:06:34 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!
 
   Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: produkty zasado i kwasotwórcze  (Przeczytany 2350 razy)
stefaneq
Jr. Member
**
Wiadomości: 74



Zobacz profil
« : Wrzesień 16, 2009, 07:20:56 »

Witam,

Mam następujące pytania:
1. Czy produkty zakwaszające organizm, to produkty, które nie zawierają takich pierwiastków jak: wapń, potas, sód i magnez? Czy może zawierają jakieś inne pierwiastki, które to są kwasotwórcze i które to świadczą o tym, że produkt jest kwasotwórczy?
2. O tym, czy produkt jest zasadotwórczy świadczy ilośc magnezu, potasu, sodu lub wapnia?

Z góry dziękuję za odpowiedzi  Uśmiech
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2009, 04:43:23 wysłane przez stefaneq » Zapisane
stefaneq
Jr. Member
**
Wiadomości: 74



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : Wrzesień 17, 2009, 04:43:43 »

temat spadł w dół, więc podbijam Uśmiech
Zapisane
ambroziak
Global Moderator
Hero Member
*****
Wiadomości: 10246


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : Wrzesień 17, 2009, 05:00:29 »

Sory Stefanek... Czytałem wcześniej ten temat, ale nie miałem czasu odpisać. Już Ci mówię:

Produkty kwasotwórcze zawierają dużo pierwiastków kwasotwórczych, takich jak: chlor, fosfor i siarka.
Natomiast zasadotwórcze - dużo pierwiastków zasadotwórczych, z których najważniejsze - to: wapń, sód, potas i magnez.
To właśnie, głównie zawartość pierwiastków decyduje o tym - czy produkt jest kwaso-, czy zasadotwórczy.
Kwasotwórcze są głównie: produkty mięsne, ryby, jaja i zboża, zaś zasadotwórcze - mleko, owoce i warzywa.
Zapisane
stefaneq
Jr. Member
**
Wiadomości: 74



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : Wrzesień 17, 2009, 05:22:19 »

Dzięki:)
aa...masz może Sławku gdzieś zapisaną na dysku listę produktów zasado i kwasotwórczych, albo mógłbyś mnie odesłac do jakiejś książki, w której są owe produkty? Z niektórych tabel znalezionych w googlach wynika, że np. mleko jest kwasotwórcze, zaś z innych odwrotnie - że jest zasadowtwórcze itp. Zależy mi na sprawdzonym źródle, dlatego jeszcze raz proszę o pomoc:)
Pozdrawiam
Zapisane
ambroziak
Global Moderator
Hero Member
*****
Wiadomości: 10246


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : Wrzesień 17, 2009, 05:44:15 »

Poczekaj... Poszukam.
Zapisane
ambroziak
Global Moderator
Hero Member
*****
Wiadomości: 10246


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : Wrzesień 17, 2009, 05:49:34 »

Dosyć szeroko jest ten temat potraktowany - w: Gawęcki Jan, Hryniewiecki Lech "Żywienie człowieka" PWN Warszawa 2000.



Zapisane
stefaneq
Jr. Member
**
Wiadomości: 74



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : Wrzesień 17, 2009, 06:32:53 »

Dzięki wielkie:)
A jeszcze takie pytanko mnie nurtuje: Z tych wszystkich tabel, które mam na dysku jednoznacznie wynika, że ser żółty jest kwasotwórczy...no właśnie...a zawiera on na 100g ok 1g wapnia (więc sporo), więc kwasotwórczy jest dlatego, że 'obok' tego 1g wapnia zawiera dużą ilośc pierwiastków kwasotwórczych, czy może dlatego, że żeby produkt był zasadotwórczy, to musi on zawierac co najmniej 2 pierwiastki zasadowe?
 Mrugnięcie
Zapisane
ambroziak
Global Moderator
Hero Member
*****
Wiadomości: 10246


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : Wrzesień 17, 2009, 06:40:24 »

Ser żółty jest tylko nieznacznie kwasotwórczy. To trochę skomplikowane. Jutro ci odpowiem, bo muszę jeszcze załatwić dzisiaj jedną sprawę.
Zapisane
stefaneq
Jr. Member
**
Wiadomości: 74



Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : Wrzesień 17, 2009, 06:54:13 »

ok Uśmiech
Zapisane
Tomek
Hero Member
*****
Wiadomości: 803


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Wrzesień 17, 2009, 07:50:51 »

a cytryna jako odkwaszacz wydaje się dobrym pomysłem
Zapisane

kto czyta nie błądzi, kto pisze wskazuje droge...
ambroziak
Global Moderator
Hero Member
*****
Wiadomości: 10246


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : Wrzesień 18, 2009, 08:03:14 »

Jasne! Cytryna to jeden z produktów najbardziej zasadotwórczych.

A co do żółtego sera... Z jednej strony - zawiera dużo zasadotwórczego wapnia i sodu, z drugiej zaś - kwasotwórczego chloru, fosforu i siarki. Ale - generalnie - jest produktem słabo kwasotwórczym: pięciokrotnie słabszym od np. wieprzowiny.

 
Zapisane
Zbyszko Tarczewski
Administrator
Hero Member
*****
Wiadomości: 5494



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #11 : Wrzesień 18, 2009, 12:19:25 »

o cytrynie warto pamiatac - swoja droga paradoks ktorego nie mozna wyplenic z umyslow ....
Zapisane
stefaneq
Jr. Member
**
Wiadomości: 74



Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : Wrzesień 18, 2009, 06:09:39 »

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi  Uśmiech
pozdrawiam
Zapisane
Tomek
Hero Member
*****
Wiadomości: 803


Zobacz profil Email
« Odpowiedz #13 : Wrzesień 20, 2009, 08:26:47 »

a jakaś metoda żeby samemu stwierdzić bez badań stopień zakwaszenia?, tak na oko (jakieś zmiany zachodzące w organizmie, stan skóry, nie wiem cos tego typu)
czy możliwe jest to tylko przez analize tego co jemy?
No i cała prawde może nam powiedziec chyba tylko badanie kwasowości krwi.
Zapisane

kto czyta nie błądzi, kto pisze wskazuje droge...
Zbyszko Tarczewski
Administrator
Hero Member
*****
Wiadomości: 5494



Zobacz profil WWW
« Odpowiedz #14 : Wrzesień 20, 2009, 08:35:28 »

albo analiza skladu wg tego co Slawek pisal wyzej
Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!