kontynuując pasję z naturalną kulturystyką wrzucam na trening Sarmy Andromass i Tocogaia plus Glavonoid do rekompozycji sylwetki
zmienię trochę trening na ćwiczenia z crossfitu (zarzucanie sztangi na klatę, nad głowę itd) by wycisnąć jeszcze więcej potu, ćwiczenia izolacyjne ograniczę do połowy
intensywność ćwiczeń powinna zapewnić bodziec anaboliczny
zweryfikuję badaniami TocoGaia na obniżenie cholesterolu
w planach chciałbym dorzucić kreatynę i przedtreningówkę z Inkospor
kreatyna brana z "głową" by nie zalać sylwetki wodą, 3g przed treningiem (do przedtreningówki Inkospor) i 3g po treningu, co drugi dzień czyli 1d ON / 1d OFF
przedtreningówki bez kofeiny zjadłem już wszystkich firm i niestety szału nie ma, brak kofeiny sprawia, że gdzieś ucieka pobudzenie i trochę skupienia więc z chęcią spróbuję Inkospor jako ostatniej bezkofeinowej
więc, po miesięcznej przerwie kontynuujemy rzeźbienie sylwetki
stan ostatni Andromass plus resweratrol
na dzień 25.02.2022 i na dzień 09.06.2022, od Andromassa wpadło sporo umięśnienia co zauważył Sławek więc ciśniemy dalej
wracając w czasie, dawkowanie TocoGaia, wszyscy biorą w jednej dawce (2kaps z pierwszym posiłkiem, chyba bo nie pamiętam) a ja w dwóch (2 x 1kaps)
dawkowanie porównałem do produktu leczniczego ale tylko do tokoferylu:
https://www.polfawarszawa.pl/products/chpl/smpc-vitaminum-e-300mg-ml-2020-04pl.pdf
"Wchłanianie witaminy E zależy od obecności lipidów pokarmowych, soli kwasów żółciowych oraz aktywności lipaz przewodu pokarmowego. Witamina E jest transportowana do wszystkich tkanek organizmu, natomiast magazynowana jest głównie w mięśniach, wątrobie i tkance tłuszczowej. Gromadzi się także w gałce ocznej, głównie w naczyniówce, ciałku szklistym i siatkówce oka, w której osiąga największe stężenie
Biologiczny okres półtrwania witaminy E wynosi około 2 tygodni."
wynika z tego, że można brać w jednej dawce
produkcja miceli, z tego co zrozumiałem wprowadzana większa ilość produktu nie dawała większej ilości miceli a tą samą, większa ilość dawała również większe nanocząstki co było negatywne
https://www.hindawi.com/journals/jnt/2012/270383/
zapewne jakoś można to przełożyć na organizm
"ilości kurkuminy wprowadzonej do emulsji wytworzonych z preparatami obliczono jako 27,7, 22,7, 27,6 i 26,4 mg odpowiednio dla 30, 60, 120 i 240 mg zastosowanej kurkuminy."
ale najgorsze, że w gotowych produktach stabilność jest dramatyczna
"W niniejszym badaniu stwierdzono, że odpowiedni preparat do wytwarzania nanoemulsji lipidowych kurkuminy to 1 ml oleju sojowego, 30 mg kukuminy, 250 mg HEPC, 375 mg Tween 80 i 30 ml wody. Ten preparat skutkował nanoemulsją lipidową obciążoną kurkuminą o stabilnej wielkości przez 60 dni w temperaturze 4°C."
czyli takie micele trzeba spożywać bezpośrednio po produkcji co jest niemożliwe, teraz każdy konsument może sobie odpowiedzieć na pytanie co kupuje bo na pewno nie postać miceli/liposomalną ... musimy więc bazować na własnym organizmie i samo wytwarzaniu miceli
Barney - odczywales zwiekszone laknienie po TocoGaia ??
i pytanie o obecne dawkowanie poszczegolnych pakietow stacka 🙂
@fit-dietetyk ssie mnie po treningu, wtedy lecą orzeszki ziemne, mają sporo błonnika więc nie zamula
andromass, tocogaia, glavonoid - 2 x 1kaps do posiłku
@fit-dietetyk ssie mnie po treningu, wtedy lecą orzeszki ziemne, mają sporo błonnika więc nie zamula
moze niezbyt idealne kombo (teoria) ale jak widac na zdjeciach sprawdza sie - DZIEKI !
andromass, tocogaia, glavonoid - 2 x 1kaps do posiłku
dzięki wielkie latwe do zapamietania
ciagle stawiam ze bedzie petarda z tego - zwlaszcza przy Twoim zaangazowaniu !
no tak po treningu to pewna ilosc tluszczow jest OK - nawet wskazana ale jednak organizm szuka wegli i bialka glownie
Zbyszko te orzeszki ziemne to białeczko i błonnik, trening kończę ok.20:30 także to raczej czas na odpoczynek dla układu trawiennego, organizm niech pożytkuje zapasy z dnia ... mam taki schemat, opcjonalnie będę wrzucał po treningu kreatynę i białko Inkospor
skoro doskolane sie sprawdza szkoda psuc maszyny - dzialaj SMIALO dalej!
@fit-dietetyk zawsze można coś poprawić
modyfikuję trening pod crossfit (na razie się przyzwyczajam), w moim wydaniu właściwie to to samo co ćwiczenia wielostawowe kulturystyczne tylko mniejsze obciążenia a większa objętość, prawie wyciąłem ćwiczenia izolowane ... taki trening daje nieźle popalić i jest zapewne bezpieczniejszy, jestem ciekawy co z tego wyjdzie
dobrze dbac o stawy !
i robisz to jak widac madrze!
@fit-dietetyk staram się robić dobrze ale jeszcze się uczę, to co innego niż standardowe ćwiczenia kulturystyczne ... zobaczymy co z tego wyjdzie