Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

SMF - Just Installed!

Strony: 1 ... 55 56 [57] 58 59

Autor Wątek: DHT  (Przeczytany 287041 razy)

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
Odp: DHT
« Odpowiedź #840 dnia: Grudzień 05, 2016, 02:45:36 pm »

Ogólnie inhibitory 5 alfa reduktazy podnoszą poziom testosteronu, gdyż blokują produkcję DHT, który bierze udział w kontroli osi podwzgórze-przysadka-gonada. Tak więc i na tej drodze mogą podbijać estradiol, powstający z przekształcenia testosteronu.

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #841 dnia: Grudzień 05, 2016, 09:38:25 pm »

Okej, i jeżeli w tym samym czasie stosuje inhibitory aromatazy (np. GTE) to poziom estrogenu się nie podnosi i całość idzie w strone testosteronu wolnego, tak ?

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #842 dnia: Grudzień 06, 2016, 05:35:29 am »

Teoretycznie tak własnie powinno być.

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #843 dnia: Grudzień 07, 2016, 09:03:21 pm »

Jest zatem możliwość podniesienia testosteronu całkowitego bez zbytniej ingerencji w poziom estradiolu czy testosteronu wolnego ?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 07, 2016, 09:09:07 pm wysłana przez Łukasz.D »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #844 dnia: Grudzień 08, 2016, 07:41:08 am »

Zawsze konsekwencją wzrostu poziomu testosteronu całkowitego będzie wzrost wolnej jego frakcji i estradiolu. Jeżeli zastosujesz inhibitor aromatazy, to ograniczysz produkcję estradiolu, ale wtedy ten nie będzie pobudzał syntezy SHBG,  więc wzrośnie poziom wolnego testosteronu.

stigman

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #845 dnia: Grudzień 14, 2016, 12:18:58 pm »

Witam Panowie,

Od 2 miesięcy biorę saw palmetto w dawce 2x540 mg. Z moich obserwacji wynika, że skal przestał się świecić, odczuwam ból jąder i...włosy wypadają bardziej niż przed rozpoczęciem brania palmy sabałowej. Śledząc zagraniczne fora natrafiłem na wątki 'saw palmetto and shedding' i wiele osób potwierdza tą samą przypadłość podczas stosowania sp przed dłuższy okres czasu.

Skoro saw palmetto dobrze blokuje enzym, to dlaczego włosy lecą bardziej? Czy jest to związane ze zwiększoną wrażliwością receptorów na głowie?

Co mógłbym przyjmować na wstępie by blokować dht? Czy lepiej byłoby wykonać badania hormonalne w pierwszej kolejności?
« Ostatnia zmiana: Grudzień 14, 2016, 12:29:56 pm wysłana przez stigman »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #846 dnia: Grudzień 14, 2016, 02:55:54 pm »

Badania hormonalne niewiele mówią o środowisku hormonalnym skóry głowy. Są dwa rodzaje 5 alfa reduktazy, a że palma sabalowe hamuje tę formę mniej aktywną w skórze głowy, więc może z tego powodu nie przeciwdziała łysieniu, jak należy...

stigman

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #847 dnia: Grudzień 14, 2016, 03:39:51 pm »

Panie Sławku, odnośnie zwiększonego wypadania włosów podsyłam link. Użytkownik changexpert mówi coś na ten temat:

http://immortalhair.forumandco.com/t11643-please-help-advice-on-saw-palmetto-shed

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #848 dnia: Grudzień 15, 2016, 07:31:35 am »

No... ciekawe. O tym, że palma nie sprawdza się zbytnio przy łysieniu, to słyszałem, ale żeby pogarszała sprawę - to nie!

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #849 dnia: Grudzień 18, 2016, 06:50:54 pm »

Postanowiłem zrobić mały test: przerwałem stosowanie soi i zacząłem ładować w siebie GTE 4 kapsułki dziennie i cynk w dawce 90mg/ed czyli dość mocne naturalne inhibitory aromatazy.

Po 4-5 dniach zacząłem odczuwać brzydki zapach potu. Zrobiłem badania coby potwierdzić obniżenie estradiolu - zgadza się, poziom estradiolu spadł do 20pg/ml.

No to przynajmniej udało mi się chociaż ustalić przyczynę części problemów.

A jeśli jestem tak wrażliwy na oddziaływanie różnych środków na hormony to nie ma się co dziwić, że narobiłem sobie problemów sterydami, jeśli spore zmiany w organizmie obserwuje już po naturalnych środkach typu soja, cynk etc. 
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2016, 08:13:59 pm wysłana przez Łukasz.D »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #850 dnia: Grudzień 19, 2016, 07:23:13 am »

No to mamy już drugie potwierdzenie skuteczności naturalnych inhibitorów aromatazy... Niedawno dzwonił mój znajomy, który dzięki naturalnym IA zbił estro w okolicę dolnej normy.

barney1234

• Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #851 dnia: Grudzień 19, 2016, 07:32:38 am »

czy GTE to ekstrakt z zielonej herbaty? jeśli tak to on taki mocny? a może to cynk spowodował? 
soja podnosi estriadol? więc chyba odstawię lecytynę w pigułach
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2016, 07:36:16 am wysłana przez barney1234 »
trening po 50-tce

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #852 dnia: Grudzień 19, 2016, 09:26:41 am »

Akurat te blokery aromatazy miałem pod ręką, więc ich użyłem. Obojętne mi który zadziałał, pewnie oba, chodziło mi wyłącznie o potwierdzenie czy niski estradiol = brzydki zapach u mnie.

Nakłoniła mnie do tego m.in. lektura zagranicznych for na których zdarzały się wypowiedzi kobiet które pisały, że podczas menopauzy gdy poziom estro spada to zdarzały się im takie problemy jak uderzenia gorąca czy brzydki zapach ciała.
Choć zdaje sobie sprawe, że facet to nie baba.

barney1234 - mi soja podnosiła estro i na dobre mi to wyszło, poza tym przy jednoczesnym podniesieniu estro rósł też teść, więc chyba nie ma się co bać, np. gino.

Ale jednak wszystko należy testować na sobie, jaki ma wpływ. Ja np. przez ponad rok nie brałem się za soje, bo sądziłem, że to przez estro mam brzydki zapach - wszak wszędzie przy opisie dutasterydu (który zapoczątkował u mnie problemy z zapachem) było info - obniża dht a podnosi teścia i estro. I to rzekomo do takiego stopnia, że zalecane jest branie  jednocześnie inhibitorów aromatazy. A tutaj prosze - zupełnie inaczej się u mnie okazało.

Podobna rzecz ma się z wierzbownicą, która mi wcześniej pomagała. Musiała chyba jednak działać estrogennie, potwierdzają to niektóre laski na forach, które po jej użyciu odczuwały skutki podniesionego estro, np. podlanie wodą. A według np. strony bodajże różańskiego wierzbownica jest inhibitorem aromatazy o_0

Aktualnie stosuję miętę pieprzową od 3 dni. Według wielu badań działa antyandrogennie (obniża teścia ogólnego, wolnego, dht), ponoć podnosi estro, choć tutaj zbyt wielu info nie ma.

P.S
Jeszcze przypomniało mi się info o cynku, może się komuś przyda. Ponoć jako bloker 5-alfa-reduktazy zaczyna działać dopiero od ok. 50mg dziennie, poniżej tej dawki wręcz przeciwnie - nasila ją.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 19, 2016, 09:32:13 am wysłana przez Łukasz.D »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #853 dnia: Grudzień 20, 2016, 07:38:40 am »

Często jest tak, że naturalne związki są jednocześnie inhibitorami reduktazy i aromatazy. Mogą więc obniżać estrogeny, ale obniżając DHT, znoszą jego antagonistyczną aktywność względem estradiolu.

Barney, bez obawy - w lecytynie sojowej nie ma izoflawonów.

stigman

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #854 dnia: Styczeń 22, 2017, 09:42:31 am »

Czy stosowanie choliny z inozytolem ma bezpośredni wpływ na łysienie? Staram się dotrzeć do badań, ale nigdzie takowych nie znajduję.
Strony: 1 ... 55 56 [57] 58 59