Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

SMF - Just Installed!

Strony: 1 ... 56 57 [58] 59

Autor Wątek: DHT  (Przeczytany 287040 razy)

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
Odp: DHT
« Odpowiedź #855 dnia: Styczeń 23, 2017, 07:28:37 am »

Też o tym nie słyszałem...

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #856 dnia: Styczeń 23, 2017, 12:58:29 pm »

Czy stosowanie choliny z inozytolem ma bezpośredni wpływ na łysienie? Staram się dotrzeć do badań, ale nigdzie takowych nie znajduję.

Jest badanie na kobietach z PCOS (m.in. trądzik, łysienie) gdzie inozytol obniża poziom hormonów i insuliny czym pomaga.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19551544

To tak na szybko, myslę, że jakby się dobrze poszukało to by się znalazło więcej podobnych badań, trzeba tylko wpisywać frazy po angielsku a nie polsku: np. inositol alopecia ncbi itd. 

« Ostatnia zmiana: Styczeń 23, 2017, 01:04:08 pm wysłana przez Łukasz.D »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #857 dnia: Styczeń 24, 2017, 07:50:43 am »

Obniża poziom androgenów, więc dla facetów - to tak sobie...

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #858 dnia: Luty 14, 2018, 06:40:19 am »

Siemano. Piszę, ponieważ nastąpił przełom w leczeniu problemu mojej tłustej skóry na mordzie, oraz czerwonych plam (chyba od tego nadmiaru tłuszczu, bo najpierw się tylko przetłuszczało, później coraz bardziej a na końcu doszły plamy).

Może najpierw wrzuce foty, będzie niezły efekt (jak ktoś je to niech odłoży ;P)

Tak wyglądało moje czoło i reszta pyska od lipca 2015 roku:

Musiałem się smarować przez te ponad 2 lata co pare dni (co ok. 3-4 dni) maścią przeciwzapalną (mającą swoje skutki uboczne). Wtedy się poprawiało, ale na pare dni. Lekarze ofkors rozkładali ręce, od dermatologa po endokrynologa. U nas jak nie masz typowych symptomów albo wyników badań złych to nawet po pobycie w szpitalu po paru dniach wypier****j, nie będziemy się nad tobą bardziej wysilać niż innymi.

Od niedawna jest tak, 2 tygodnie bez maści:

Tłusta skóra i plamy zeszły w mojej subiektywnej ocenie w 80-90%. 

Dawno się nie odzywałem, bo cały czas szukałem, testowałem mase supli, kosmetyków, leków itd. Zaczynając od ziół (wierzbownica, pokrzywa, czystek itd.) przez suple, a i o kuracje izotretynoiną zahaczyłem (było spoko na kuracji, ale 2 miesiące po zakończeniu wszystko wróciło, więc z perspektywy czasu mega żałuje tego czasu i skutków ubocznych).

Ale do rzeczy. Na początku stycznia trafiłem na suplement: Pregnenolon. W dużym uproszczeniu działa on następująco. Hormony są produkowane z cholesterolu, prawda ? No, a pregnenolon to taki produkt pośredni między cholesterolem a hormonami, tzn. z cholesterolu powstaje pregnenolon, z pregnenolonu wszystkie hormony, od teścia po progesteron, kortyzol itd. Ponoć organizm sam już sobie wybiera czego ma braki i na to pójdzie ta dodatkowa wprowadzana dawka z supla.

Zacząłem od 50mg czyli 1 kapsla rano. Ci co znają temat - tak to dużo, nie wiedziałem. Było za dużo. Bo byłem nadmiernie pobudzony, nie mogłem zasnąć do 2-3 w nocy, ale z plusów - zniknęły brain-fogi i byłem maszynką do pracowania i uczenia się. Za to poprawa skóry była jeszcze tego samego pierwszego dnia :D Zastanawiałem się czy to nie przypadek. Odstawiłem. Też z tego powodu żeby nie mieć tych skutków ubocznych w postaci braku snu. Oczywiście skóra po paru dniach się spieprzyła.

Od 2 tygodni znowu jade na nim, ale podzieliłem kapsla na 3 części czyli koło ~15mg zażywam codziennie, rano. Efekty ? Widzicie na drugim zdjęciu. Czyli co... przez majstrowanie ze sterydami namieszałem tak, że gdzieś jakiegoś hormonu zwolniła produkcja i to przez braki, tak ? (mimo iż wyniki badań praktycznie zawsze w normie, zresztą ten kto śledził moją historie to wie, że nie było większych odchyleń od normy)

Nie do końca uporałem się z brzydkim zapachem który też mi towarzyszył, ale tu będę już kombinował z dodatkami typu: wierzbownica czy Prostatan które mi kiedyś na niego pomagały.

Martwia mnie jednak troche te nadmierne obroty na których jestem. Moge cały dzień pracować, wieczorem pójść na siłke, o 23 kłade się do łóżka i mam energii, że mógłbym iść zagrać mecz w gałe, czuje się jak w wieku 17 lat. Boje się, że jeszcze mi pikawa siądzie albo coś.. nie wiem, na razie się ciesze w końcu z w miare normalnie wyglądającej mordy :)

Jeśli ktoś ma problemy z przetłuszczaniem, jak np. Riseman, to może warto spróbować ?
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2018, 06:56:27 am wysłana przez Lucas »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #859 dnia: Luty 14, 2018, 08:26:02 am »

Nie wiedziałem, że pregenenolon nakręca. To pewnie sprawa neurosteroidów mózgu.

Riseman

• Hero Member
« Odpowiedź #860 dnia: Luty 14, 2018, 10:58:09 pm »

pregenenolon po drodze zmienia się w DHEA i teścia, a więc i DHT pewnie też, więc będzie potęgował łysienie- teoretycznie!

Poczytałem trochę i ludzie uzupełniają pregenenolon przy braku sił, koncentracji, spadku libido, przy depresji czy z powodu przekwitania. U mnie jest wręcz przeciwnie, czuje się jakbym miał cały czas z 17 lat, non stop jestem pobudzony, jak wypije kawę to nawet nie zauważam różnicy, libido 101% normy.
Takie rzeczy to nie dla mnie, Tobie pomógł bo może miałeś tłustą skórę z powodu stresu czy nawet deprechy, a łojotok na tle nerwowym też często się zdarza...

I pregenenolon działa tak silnie pobudzająco jak u Ciebie przy przedawkowaniu więc połowa dawki w dół i będzie git
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2018, 11:02:57 pm wysłana przez Riseman »

barney1234

• Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #861 dnia: Luty 15, 2018, 03:51:16 am »

dziwne to pobudzenie i problem ze snem - opisują, że działa pozytywnie na sen - ta dawka 50mg patrząc po necie też jest raczej standardowa bo są nawet dawki 100mg
generalnie opinii w necie praktycznie nie ma więc skąd to info, że 50mg to dużo? z drugiej strony jak 15mg na Ciebie działa to tylko pogratulować
trening po 50-tce

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #862 dnia: Luty 15, 2018, 06:51:28 am »

pregenenolon po drodze zmienia się w DHEA i teścia, a więc i DHT pewnie też, więc będzie potęgował łysienie- teoretycznie!

I tu Cie zaskocze, DHEA też brałem :D 2 miesiące temu. Skóra mi się zaczęła jeszcze mocniej przetłuszczać a plamy rozlały po całym pysku. Dlatego przed stosowaniem pregnenolonu byłem mocno sceptycznie do niego nastawiony, spodziewając się skutków jak po DHEA, bo skoro DHEA powstaje z pregnenolonu to... wydaje się to logiczne. A jednak nie :)

generalnie opinii w necie praktycznie nie ma więc skąd to info, że 50mg to dużo?

Z endokrynologiem gadałem.
Choć jak piszesz, ludzie stosują 50-100mg na pobudzenie - możliwe, że też jak ja znalazłeś te dawki na ćpuńskich stronach typu hyperreal ;) Oni mają tak zwichrowane pod kopułami od tego gówna którym się faszerują na codzień, że pewnie mniej niż 50mg ich nie robi.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2018, 07:00:16 am wysłana przez Lucas »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #863 dnia: Luty 15, 2018, 08:21:06 am »

Kiedyś szukałem czegoś o wpływie pregnenolonu na mięśnie i anabolizm, ale jakoś nie mogłem znaleźć. Ktoś coś słyszał...?

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #864 dnia: Luty 15, 2018, 09:04:25 am »

Sławek, ja moge być królikiem doświadczalnym, bo i tak ćwicze na siłce, to dam znać czy idzie masa lepiej  ;D Co prawda miałem kreatyne zaczynać od marca, ale to znaczne ją po Świętach w kwietniu, 6tyg. to będzie wystarczający okres aby stwierdzić - wpływa/nie wpływa.
Choć nie wiem do końca czy spełniam wymogi typowego badanego, bo typowy nie jestem (vide moje problemy)  ;D
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2018, 09:11:23 am wysłana przez Lucas »

barney1234

• Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #865 dnia: Luty 15, 2018, 10:15:47 am »

generalnie opinii w necie praktycznie nie ma więc skąd to info, że 50mg to dużo?

Z endokrynologiem gadałem.
Choć jak piszesz, ludzie stosują 50-100mg na pobudzenie - możliwe, że też jak ja znalazłeś te dawki na ćpuńskich stronach typu hyperreal ;) Oni mają tak zwichrowane pod kopułami od tego gówna którym się faszerują na codzień, że pewnie mniej niż 50mg ich nie robi.

żadne ćpuńskie bo z takich nie korzystam - prosta analiza rynku
https://allegro.pl/listing?string=Pregnenolon&order=qd&bmatch=ss-base-relevance-floki-5-nga-hcp-hou-1-5-1003
chcesz powiedzieć, że te 15 i 11 osób to ćpuny?

po drugie rozmawiałeś z endokrynologiem i co on Ci powiedział? lekarz zawsze najpierw zaproponuje najmniejszą dawkę - generalnie brak opinii w necie o tym produkcie (na te strony z ćpunami nawet nie natrafiłem)
podejrzewam, że u Ciebie wzrosła pula kortykosteroidów bo środek jest też prekursorem a wiemy, że działają przeciwzapalnie stąd polepszenie stanu czoła, zresztą w opisach polecany na problemy skórne

tak czy siak najważniejsze, że Ci pomaga - czekamy na relację z siłki
trening po 50-tce

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #866 dnia: Luty 15, 2018, 10:40:54 am »

Zasmuciłeś mnie barney.To ciekawe teraz czy pregnenolon tłumi mi tylko chorobe a podwyższona ilość kortykosteroidów mnie wykończy (Cushing), czy po prostu w końcu ich ilość podniosła się teraz do normalnego poziomu (ale z kolei Addisona wcześniej u siebie nie widziałem).
Jeśli na innych 15mg nie działa a na mnie tak, to chce mocno wierzyć, że ta druga opcja. Są jakieś badania na te kortykosteroidy ? Kortyzol tylko robiłem, zawsze był na górnej granicy.

Dodam też, że podczas kuracji izo w zeszłym roku brałem przez pierwszego miecha dexamethazon (korykosteroid własnie w dawce 0,5-1mg) żeby tłumił tzw. wysyp pryszczy który miałem. Na tłustą skóre i plamy jednak nie działał.
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2018, 11:00:30 am wysłana przez Lucas »

barney1234

• Hero Member
    • Email
« Odpowiedź #867 dnia: Luty 15, 2018, 03:22:49 pm »

Zasmuciłeś mnie barney.

czemu? najważniejsze, że Ci pomaga taka mała dawka, tylko się cieszyć
trening po 50-tce

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #868 dnia: Luty 15, 2018, 03:26:36 pm »

Bo jeśli na jedno pomoże a drugie mi spieprzy to średnio przyjemnie :/

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #869 dnia: Luty 16, 2018, 07:49:48 am »

Ni sądzę, aby tak mała dawka była w stanie coś spieprzyć w organizmie. A o efektach na siłowni napisz. Da to zawsze jakieś wyobrażenie. 
Strony: 1 ... 56 57 [58] 59