Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

SMF - Just Installed!

Autor Wątek: Wrażliwość insulinowa  (Przeczytany 28303 razy)

plking

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 06, 2013, 03:18:46 pm »

Panowie, a może ktoś mi wyjaśni. Zmierzyłem cukier na czczo, był 91, zjadłem bcaa+aakg+kreatynę pojechałem na 2h pijąc tylko wodę. Jak wróciłem i zmierzyłem cukier to wynosił 108. I nie rozumiem za cholerę tego mechanizmu.
Zapisane

Kazam

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 411
    • Zobacz profil
    • Email
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 07, 2013, 09:36:54 am »

tak działa stres /w rozumieniu fozjologicznym, nie potocznym/

Zapisane

plking

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 07, 2013, 06:27:07 pm »

Hmm, tyle że właśnie zrobiłem sobie spokojny trening (bo na czczo) średnie tętno 116, maxymalne 176.
Więc to niskiej intensywności aeroby.
Zapisane

ambroziak

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 28014
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 08, 2013, 07:07:42 am »

uruchomily ci sie rezerwy glikogenu watrobowego i proces glukoneogenezy.


Zapisane

plking

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 08, 2013, 06:40:05 pm »

Więc wynika z tego że poziom glukozy spadł poniżej normy i organizm zaczął się bronić.
No to teraz wiem że muszę pomyśleć o ograniczeniu metforminy.
Zapisane

ambroziak

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 28014
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 09, 2013, 05:47:58 am »

tak jest - wlaczyly sie mechanizmy kompensacyjne, chroniace przed spadkiem glikemii.


Zapisane

Pietrek

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 388
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 06, 2015, 10:01:52 pm »

Fakt - czytałem jakieś badanie, że diety low carb zmniejszają wrażliwość insulinową.
Odkopuje, bo mnie zaciekawiło. Mógłby Pan rozwinąć temat?
Zapisane

Happy Warrior

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1688
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 07, 2015, 07:41:17 pm »

Pietrek, oglądałem ten filmik, który polecałeś
https://www.youtube.com/watch?v=42E67xE1S88

link działał bez problemu

Teraz rozumiem dlaczego posiłki zawierające dużą ilość węglowodanów z jednoczesną dużą ilością tłuszczu szkodzą najbardziej biorąc pod uwagę, że tłuszcz wręcz chwilowo zwiększa oporność insulinową.

Muszę zbadać poziom cukru na czczo.
Od kilku miesięcy spożywam max 30 g ww dziennie.
Ciekawe jak to wyjdzie u mnie.

I taka ciekawostka:
w moim przypadku drastyczne ograniczenie ww spowodowało wzrost masy mięśniowej.
Przybyło mi jakieś 4 kg mięśni.
To bardzo dużo biorąc pod uwagę, że wcześniej nic nie pomagało.
Zapisane

ambroziak

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 28014
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 08, 2015, 06:55:22 am »

Jeżeli chodzi o tłuszcze, to oporności insulinowej najbardziej sprzyjają nasycone kwasy tłuszczowe, szczególnie palmitynowy. Palmitynianu używa się nawet w badaniach do wywołania eksperymentalnej oporności insulinowej.
Zapisane

Pietrek

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 388
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 08, 2015, 09:27:21 am »

Wojciech, sama glukoza na czczo nic Ci nie da, najlepiej zrobić krzywą glukozową i krzywą insulinową.
I tłuszcz (być może) nie tylko chwilowo powoduje IO:
http://www.pepsieliot.com/kto-zabil-denatke-tluszcz-czy-cukier-czyli-dieta-wysoko-weglowodanowa-i-nisko-tluszczowa-cz-ii/
www.pepsieliot.com/indeks-glikemiczny-i-ladunek-glikemiczny-czyli-dieta-wysoko-weglowodanowa-i-nisko-tluszczowa-cz-i
http://www.pepsieliot.com/czy-nawet-zero-weglowodanow-w-diecie-moze-wywolac-insulino-opornosc/
Polecam wszystkim zainteresowanym tematem, autorka ma specyficzny styl, ale pisze ciekawie i bardzo merytorycznie.

Panie Sławku, to bardzo kiepska informacja, bo lubię kokosa, a olej z niego zawiera aż 11% kwasu palmitynowego. W ogóle co Pan o tym sądzi; o io, tłuszczach i węglach?

Zapisane

Happy Warrior

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1688
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 08, 2015, 04:46:21 pm »

Źle się wyraziłem, chodziło mi że tłuszcz powoduje oporność insulinową natychmiast.
A o długotrwałym oddziaływaniu tłuszczu dowiem się niebawem na sobie ale krzywej cukrowej nie mogę zrobić.
O krzywej insulinowej nie słyszałem.

Możesz Pietrek ewentualnie zastąpić olej kokosowy olejem MCT olimpu ponieważ nie zawiera on C16
Zapisane

Pietrek

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 388
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwiec 08, 2015, 08:55:09 pm »

No tak, skoro jesteś na low-carbie, to nic dziwnego, że nie możesz. Ale insulinę na czczo możesz.
Nie słyszałeś, bo tak to właśnie jest, lekarza badają tylko glukozę (i to jak z obciążeniem, to sukces), a czasami glukoza w normie, a insa skacze i to wtedy też nie jest dobre i może być io ukryta.
Bez wynalazków, na razie bazuje na żółtkach i maśle, od czasu do czasu oliwki, tłusty owoc, śmietana.

Zapisane

ambroziak

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 28014
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwiec 09, 2015, 06:44:39 am »

Wysoki poziom insuliny może świadczyć o początkach insulinooporności. Insulina słabo działa, więc organizm więcej jej produkuje.

Diety tłuszczowe, typu Atkins czy Kwaśniewski, są do bani, jeżeli mówimy o rozwoju kulturystycznej formy. Praktycznie dowiedziono tego już w latach 80. na kulturystach, a badania sprzed kilku lat udowodniły, że kwas palmitynowy silnie pobudza syntezę miostatyny. Moim zdaniem, można eksperymentować z proporcjami tłuszczów i węgli w diecie, tyle że spożywane tłuszcze powinny być w pierwszej kolejności źródłem kwasów omega 3 i 6, w odniesieniu do których bezspornie dowiedziono, że sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej i rozwojowi masy mięśniowej.   
Zapisane

ambroziak

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 28014
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwiec 09, 2015, 06:54:02 am »

Pietrek, przeczytałem artykuły tej dziewczyny. Styl - taki młodzieżowy, ale chyba trafiający do ludzi, sądząc po ilości fanów na fejsbuku. Chyba dobrze, że kobitka daje odpór histerii antywęglowodanowej/protłuszczowej...

 
Zapisane

Happy Warrior

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1688
    • Zobacz profil
Odp: Wrażliwość insulinowa
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwiec 09, 2015, 04:06:48 pm »

U mnie z lekarzami jest nawet gorzej.
Dawniej miałem tak, że po zjedzeniu słodyczy usypiałem prawie na stojąco.
Lekarz alergolog, do którego chodziłem na szczepionki przeciwalergiczne, powiedział, że powinienem zrobić krzywą cukrową i dał mi skierowanie do diabetologa.
Mądra pani diabetolog powiedziała mi że nie skieruje mnie na żadne badania bo "jestem za młody na cukrzycę".
Nie pomyślałem żeby ją zapytać dlaczego w takim razie kilka lat wcześniej kolega z klasy miał poziom cukru 900.
Ciekawe co by odpowiedziała?
Zapisane