Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

SMF - Just Installed!

Autor Wątek: Zielona kawa - testy redukcyjne  (Przeczytany 13813 razy)

sebaya

• Jr. Member
  • **
Zielona kawa - testy redukcyjne
« dnia: Grudzień 10, 2013, 02:47:21 pm »

Czy ktoś już z was stosował suplement z ekstraktu zielonej kawy? Wszyscy (szczególnie laski) ostatnio się tym mocno podniecają, że daje mega rezultaty w odchudzaniu.

Wydaje się to mieć sens, ponieważ jest bogata w Kwas chlorogenowy

Kwas chlorogenowy jest polifenolem, silnym antyoksydantem, który jest między innymi obecny w owocach oraz liściach kawowca, pokrzywie, karczochach, głogu oraz suszonych śliwkach. Kwas chlorogenowy jest odpowiedzialny za regulację wchłaniania się cukrów w układzie pokarmowym i tym samym regulację poziomu glikemii. Zapobiega on także przekształcaniu się cukrów w tkankę tłuszczową, zmniejszając tym samym jej objętość. W efekcie redukowana jest masa ciała i poprawia się metabolizm. Kwas Chlorogenowy posiada również właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Mało jeszcze badań w tym temacie, znalazłem takie np.:

Badania przeprowadzone według metody podwójnej ślepej próby przez grupę naukowców z Uniwersytetu w Scranton (Pensylwania, USA) na grupie 16 osób – 8 mężczyzn i 8 kobiet – wykazały, że możliwe jest poprawienie efektywności odchudzania w przypadku regularnego zażywania tabletek Zielona Kawa. Badania trwające 6 tygodni wykazały że uczestniczące w nich osoby schudły średnio o 10,5% masy swojego ciała. O 10,3% zmniejszył się u nich wskaźnik BMI, a o 15,8% zmniejszył się u nich procentowy udział tłuszczu w budowie ciała. Badani przyjmowali dwie dawki ekstraktu z zielonej kawy – wysoki 1050 mg (trzy razy dziennie po 350 mg), niski 700 mg (dwa razy dziennie po 350 mg) oraz placebo. Podczas badań uczestniczące w nich osoby nie miały modyfikować swojej diety. Średnio grupa pobierająca wyższą dawkę schudła z 72,86 kg do 70,82 kg, natomiast niższą dawkę – z 71,25 kg do 69,71 kg. W grupie placebo nie zanotowano spadków wagi. Badania nie wykazały żadnych skutków ubocznych stosowania ekstraktu z zielonej kawy.

Jako że planuję pomału redukcję, to chyba wrzucę na testy solo tego supla i zdam relacje.

Może ktoś już stosował i ma jakieś wnioski z efektywności tych ziarenek?

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
Odp: Zielona kawa - testy redukcyjne
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2013, 04:08:43 pm »

Sam jestem ciekaw, bo robi się modna sprawa. W zeszłym roku było już o tym głośno, a pewnie bliżej wiosny ruszą nowe kampanie reklamowe. Jeżeli ktoś próbował - niech się podzieli opinią o efektach.

Zbyszko Tarczewski

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 12, 2013, 06:02:19 am »

sebaya

• Jr. Member
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 13, 2013, 12:19:05 pm »

W Thermo Stim trochę śmieszna dawka, trzeba celować w ok. 1000mg dziennie.

Skoro ma pomóc w uzyskaniu lepszej pompy, czego nie wiedziałem, będę łączył w takim razie z boosterem azotu przed treningiem :)

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 13, 2013, 04:31:29 pm »

Trzeba by zerknąć - czy jest coś w sieci o interakcjach pomiędzy kwasem chlorogenowym a tlenkiem azotu. 

Zbyszko Tarczewski

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 15, 2013, 05:57:19 am »

W Thermo Stim trochę śmieszna dawka,

thermo stim jest pomyslany jako miks a nie jako solo produkt
wiec i dakwa moze byc odpowiednio nizsza

dalem to dla przykladu na odpowiedz czy ktos stosowal GC

okazuje sie bowiem ze zapewne wielu z nas i to z dobrym skutkie
Thermo Sti zbiera bardzo dobre opinie :)

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 16, 2013, 02:53:06 pm »

Fakt: jako spalacz - jest chwalony.

Riseman

• Hero Member
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 03, 2017, 10:32:34 am »

Odświeżam temat!

Cytat z artykułu z 2011r. zaczerpnięty z PB:
 Niektóre wstępne badania wskazują, że wyciąg z zielonych nasion kawy może pomagać w zachowaniu szczupłej sylwetki. (6) Unikalne połączenie polifenoli występujących w zielonych nasionach kawy hamuje wchłanianie tłuszczu i zmienia jego metabolizm w wątrobie. To z kolei zmniejsza produkcję trójglicerydów, tym samym przyczyniając się ostatecznie do zmniejszenia magazynowania tłuszczu. Jest to, co prawda, pionierskie badanie przeprowadzone na szczurach, tak więc należy być dość ostrożnym w wyciąganiu zbyt daleko idących wniosków, na przykład takich, jakoby wyciąg z zielonych nasion kawy był magicznym sposobem na zapobieganie wzrostowi masy ciała. Niemniej jednak, wyniki badań są obiecujące i intrygujące, a kolejne badania mogą potwierdzić tezę, iż wyciąg z zielonych nasion kawy jest silnie działającym związkiem, pomocnym w utrzymaniu smukłej sylwetki.

Są jakieś nowe badania odnośnie zielonej kawy, spalania i testów na ludziskach. Może któryś z uczestników forum może coś powiedzieć o zielonej kawie i jej działaniu? Wiem że zielona kawa jest w wielu termospalaczach jako dodatek, ale mnie interesuję tylko w czystej postaci (picie zielonej kawy, ekstrakt w kapsułkach...).

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 04, 2017, 07:32:32 am »

Fragment artykułu:

Na potwierdzenie tych rewelacji w badaniu z udziałem ludzi nie musieliśmy czekać zbyt długo… Już w 2007 roku ukazała się praca Thoma, w której autor podawał otyłym ochotnikom codziennie przez 12 tygodni – albo 11 g zielonej, albo 11 g czarnej kawy instant. Wyniki tego eksperymentu wyglądały następująco: kiedy w grupie zielonej kawy waga ochotników obniżyła się aż o 5.4, to w grupie kawy czarnej – tylko o 1.7 kilograma; podczas gdy ochotnicy z pierwszej grupy utracili aż 3.6, to z grupy drugiej – jedynie 0.7 kg tłuszczu.

Następne informacje o odchudzających właściwościach zielonej kawy pojawiły się dopiero po pięciu latach… Chodzi o badanie Vinsona, opublikowane w 2012 roku, gdzie autor podawał ochotnikom z nadwagą, w trzech 6-tygodniowych turach, z dwoma 2-tygodniowymi przerwami pomiędzy turami – albo 1050, albo 700 mg ekstraktu z zielonej kawy dziennie, albo substancję nieaktywną – placebo. Po zakończeniu eksperymentu okazało się, że – kiedy ochotnicy z grupy wyższej dawki zielonej kawy utracili 2.04 a z niższej 1.54 – to z grupy placebo zyskali w tym samym czasie dodatkowe 0.32 kg wagi ciała. Ochotnicy z pierwszej grupy utracili też przy tym 1.19, a grupy drugiej – 1.06 procent tłuszczu całkowitego.

A tutaj cały artykuł:

http://slawomirambroziak.pl/legalne-anaboliki/zielona-kawa-super-sylwetka/

Riseman

• Hero Member
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 04, 2017, 06:31:32 pm »

w tym badaniu z 2012 roku wychodzi, że test trwał 5,5 miesiąca z czego 4,5 miesiąca na zielonej kawie, bo były dwie przerwy i ochotnicy zrzucili 2 kg masy ciała. Kurka, tyle to ja jestem w stanie zrzucić na jednym "porannym posiedzeniu" ;)
Ale z uwagi na to, że zielona kawa jest tania jak barszcz (14,30 CENEO), to myślę że jak już osiągniemy zamierzony efekt, to na podtrzymanie sylwetki marzeń będzie ok.

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 06, 2017, 07:57:55 am »

Też dobry pomysł.

dikiana

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 29, 2019, 09:04:25 am »

O zielonej kawie dowiedziałam się dopiero wtedy, gdy w internecie zrobił się wielki bum na odchudzanie. Mieszkając w dużym mieście udało mi się dość szybko znaleźć sklep ze zdrową żywnością gdzie kupowałam zmieloną zieloną kawę. Katowałam się jej smakiem długi czas wmawiając sobie, że dla zgrabnego ciałka zrobię wszystko. Głupia ja. Później znalazłam różne suplementy na odchudzanie, które w swoim składzie zawierały zieloną kawę. Śledząc blogi o zdrowiu, przekonałam się, że warto spróbować. Zacytuje fragment "Przeprowadzono liczne badania, które miały udowodnić pozytywny wpływ zielonej kawy na procesy redukcyjne. Korzystając z baz danych badań naukowych, producent wyselekcjonował cztery badania:

w pierwszym udowodniono, że kapsułki z zieloną kawą mogą zmniejszyć masę ciała nawet o 10%
w drugim udowodniono, że zielona kawa pozwala schudnąć nawet 8kg w przeciągu 22 tygodni
w trzecim udowodniono, że ekstrakt z zielonej kawy przyśpiesza metabolizm o 3-11%
w czwartym udowodniono, że tabletki z zieloną kawą redukują tłuszcz wchłaniany z posiłków "

(źródło https://byc-zdrowym.pl/).

Suplement z zieloną kawą stosuję ok 5 miesięcy. Oczywiście nie liczę na chudnięcie w mgnieniu oka. Trzymam się odpowiedniej diety, tzn. przestrzegam podstawowych zasad zdrowego odżywiania się lecz też nie popadam w skrajności. Po drugie, ściągnęłam na telefon aplikację, która podpowiada jakie ćwiczenia i w jakim tempie można wykonywać by zrzucić parę zbędnych kilogramów. Pamiętajmy o tym, że wszelkie suplementy lub afrodyzjaki odchudzające są tylko dodatkiem do diety. 
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2019, 09:15:21 am wysłana przez Zbyszko Tarczewski »

Marysia78

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 12, 2019, 08:17:05 am »

Ja ostatnio czytałam artykuł o tym, że zielona kawa ma właśnie pełno dobrych własności. Oprócz tego, że pijąc zieloną kawę odczuwamy naturalny smak i aromat kawy.

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 13, 2019, 07:32:48 am »

Próbowałem, ale mnie nie zachwyciła.

Zbyszko Tarczewski

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 13, 2019, 08:42:36 am »

smakowo wole kawe czysta - ale bezkofeinowa :)