Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

SMF - Just Installed!

Autor Wątek: Zielona kawa - testy redukcyjne  (Przeczytany 13812 razy)

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
Odp: Zielona kawa - testy redukcyjne
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 14, 2019, 07:31:52 am »

W dzień piję kofeinową, a wieczorem bezkofeinową.

Arthass

• Sr. Member
    • Email
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 19, 2019, 12:55:51 am »

What's up? Zielona kawa jest ok, ale jej cudowne właściwości zdrowotne są przereklamowane. Zielona herbata ma wiele więcej potwierdzonych korzyści zdrowotnych. Kwas chlorogenowy za który się zachwala zieloną kawę występuje również w innych rodzaja ziaren np. kakao. Nie widzę sensu przepłacać za hype. Dodatkowo, zielona kawa może zawierać dużo większe ilości mykotoksyn, ponieważ na surowych ziarnach, niepoddanych prażeniu bardzo dobrze rozwijają się pleśnie, szczególnie podczas długiego magazynowania (co jest niezbędne, jeśli mamy do czynienia ze sprzedażą masową). Typowa, prażona kawa ma co prawdą więcej WWA, ale są to związki lipofilne, więc i tak mało z nich przedostaje się do naparu wodnego.

PS. W kwestii właściwości spalacza tkanki tłuszczowej jest standard, czyli tak jak w przypadku 99% legalnych suplementów na rynku - miernie. W ogóle rynek suplementów fat-burner to mniejsza lub większa ściema. Jeśli już coś wpływa mierzalnie na wspomaganie redukcji tkanki tłuszczowej to raczej poprzez pośrednie mechanizmy, bo to są prawie zawsze substancje z grupy stymulantów. W obecnej chwili najlepiej przebadanym produktem o właściwościach wspomagających redukcję tkanki tłuszczowej jest ponownie zielona herbata... Problem w tym, że powtarzalność rezultatów jest bardzo niska.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 19, 2019, 01:01:40 am wysłana przez Arthass »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 19, 2019, 07:27:08 am »

Odpowiednie suplementy zawsze trochę wspomagają redukcję tłuszczu. Ważny jest też efekt psychologiczny - płacę za coś, co pomaga schudnąć, więc przykładam się też do ćwiczeń i diety, by kasa nie szła na marne.

Arthass

• Sr. Member
    • Email
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 20, 2019, 10:16:19 am »

Odpowiednie suplementy zawsze trochę wspomagają redukcję tłuszczu. Ważny jest też efekt psychologiczny - płacę za coś, co pomaga schudnąć, więc przykładam się też do ćwiczeń i diety, by kasa nie szła na marne.

Moim zdaniem - i nie tylko - za główny efekt wspomagający redukcję tkanki tłuszczowej odpowiada efekt stymulujący w tego typu suplementach. Warto zauważyć, że suplementy będące w czołówce fat-burnerów są też w 100% przypadków stymulantami - czy to kofeina, johimbina, efedryna, zielona herbata, wszystkie je łączą właściwości wywierające wpływ na ośrodkowy układ nerwowy, co po prostu zwiększa intensywność i długość ćwiczeń.

Są oczywiście suplementy wpływające na efekt redukcji wagi poprzez podkręcenie metabolizmu czy efekt zwiększonej termogenezy, ale efekty są naprawdę bardzo subtelne, a redukcja wagi niekoniecznie ma związek z redukcją jedynie tkanki tłuszczowej. To są wszystko kosmetyczne efekty, pomijając kilka topowych stymulantów, które mogą dawać nawet umiarkowane rezultaty, w połączeniu z dietą i aktywnością (przede wszystkim stack ECA ma udokumentowane badania w tym względzie). Większość suplementów typu fat-burner to jest poziom efektywności filiżanki dobrej kawy przed treningiem. Natomiast pchanie się w bardziej efektywne stymulanty niesie ryzyko związane z systemem krążenia.
Zielona kawa ma swoje korzyści zdrowotne, jednak jeśli mamy nadzieję na spektakularne efekty redukcyjne to szkoda inwestować w ten suplement.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 21, 2019, 11:11:08 am wysłana przez Arthass »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 24, 2019, 06:03:44 am »

Spalacze tłuszczu zawierające synefrynę są całkiem niezłe.

Arthass

• Sr. Member
    • Email
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 03, 2019, 11:50:49 am »

Spalacze tłuszczu zawierające synefrynę są całkiem niezłe.

Tak, bo to substancja bardzo zbliżona do efedryny, która szczególnie w stacku ECA ma dość dobre, udokumentowane właściwości spalające tłuszcz - w odpowiednich warunkach.

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 04, 2019, 07:08:16 am »

Przy okazji działa też dobrze na mięśnie, czyli jest przydatna przy wycince.

Julita213

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 18, 2019, 08:44:12 am »

Stosowałam zielona kawę przez ponad 3 miesiące i szczerze mówiąc to nie wiem czy moje ćwiczenia pomogły mi schudnąć czy ta kawa. Ogólnie to zawsze miałam problem aby zrzucić parę kilo. Wraz z rozpoczęciem picia zielonej kawy zmieniłam również mój zestaw ćwiczeń i w ciągu tych 3 miesięcy schudłam 11kg. Był to mega zadowalający wynik, ponieważ nigdy wcześniej nie mogłam tyle schudnąć:) Jak spadało mi z 2-3kg to zaraz z powrotem wszystko wracało do stanu początkowego. Myślę, że coś w tej kawie jest. Ważne, aby pić ją regularnie każdego dnia:) Dla mnie smak ma okropny, ale idzie się przyzwyczaić:)
Poczytaj na temat skutecznego kremu na zmarszczki: https://mialenia.pl/blog/nawilzajacy-krem-pod-oczy-jakie-skladniki-wybierac/

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 19, 2019, 08:52:26 am »

Jedno drugie zazwyczaj nakręca - suplement pozwala na uzyskanie lepszych rezultatów treningu, a to zachęca do intensywniejszych ćwiczeń.

Zbyszko Tarczewski

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 19, 2019, 09:16:07 am »

aspekt czesto pomijany w rozwazaniach :)

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 20, 2019, 07:39:40 am »

Ale koleżanka Julita to wyłapała, jak widać.

Galin

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Maj 07, 2021, 08:53:18 am »

What's up? Zielona kawa jest ok, ale jej cudowne właściwości zdrowotne są przereklamowane. Zielona herbata ma wiele więcej potwierdzonych korzyści zdrowotnych.
Potwierdzam swoje obserwacje zielona kawa to chwyt reklamowy i marketing. Poza tym pepiej się czuję nie pijąc kawy.

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 07, 2021, 03:52:21 pm »

Ja piję normalną kawę, bo jest dobra na mięśnie.

Zbyszko Tarczewski

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #28 dnia: Maj 10, 2021, 08:11:34 am »

ja tez ja pijam ale bezkofeinowa :)

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 10, 2021, 08:38:18 am »

I słusznie, bo na mięśnie działają dobrze kwasy fenolowe kawy, a nie kofeina.