Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

SMF - Just Installed!

Autor Wątek: dieta 18 latka  (Przeczytany 3681 razy)

Gandalf

• Hero Member
dieta 18 latka
« dnia: Wrzesień 03, 2015, 02:51:23 pm »

Siostrzeniec chciał żebym pomógł mu z dietą, z siłownią nie miał z byt duzo wspólnego poza tym, że w zeszłym roku chodził do klubu fitness, schudł 25kg w kilka m-cy i odpuścił treningi i dietę. Efekt JOJO i teraz chciał żeby mu pomógł.

18lat, waga 108kg, 178cm wzrostu, pas 104cm (grube kości, tendencja do tycia)

na wejście zaproponowałbym mu 2700kcal, czyli 200gB 230gW 100gT
Rozkład Makro: do treningu BT, po treningu BW. Sposob żywienia: IIFYM

treningi tylko siłowe teraz dałbym 4 x w tyg, suplementacja: białko, bcaa, glutamina, witaminy minerały, magnez, kreatyna, ekstrakt zielonej herbaty

po 2-3 tygodniach obserwowałbym co się dzieje, szacuję spadek około 0,5kg na tydzień jeśli nie będzie obetnę po 1 tyg 100kcal (po połowie z tłuszczy i ww), jeśli będzie spadek 0,5kg to zostajemy i po 3 tygodniach dorzucę 2 sesje cardio w dni wolne od siłowni. Będę obserwował spadek wagi i pasa, jeśli będzie progres zostajemy na tym etapie 2 tyg, jeśli nie obcinam kolejne 100kcal i kontynuuje 2 tyg. Po tym czasie (już 5 tyg) zwiększę ilość białka o 20-30g (80-120lcal) obetnę natomiast z ww i tłuszczy około 200-300kcal (kaloryczność będzie około 2500kcal). Będę obserwował, po 2 tygodniach wrzucimy spalacz TSE Olimp i 400mg Trans-resveratrolu Olimpu, żeń-szeń Olimpu, 3caps HMB Olimpu jeśli będzie ciągły progres zostajemy jeśli nie zbijamy kolejne 200kcal. Po kolejnych 2-3 tyg obserwacji kolejne obcięcie kalorii docelowo 2100-2000kcal. Aerob powinny być już na umiarkowanym tempie 2 x 45minut, treningi siłowe będę chciał utrzymać możliwie najdłużej na dość dużej intensywności. Jeśli będzie słabo się regenerował, słabo wysypiał damy 2caps przed snem Forsen Olimp z melatoniną.

jak to widzicie? to jest oczywiście  moja wizja, będę obserwował i korygował w trakcie ale chcę mu bardzo pomóc bo małolat zamiast iść do klubu zwrócił się do mnie o pomoc, poza tym mam tez osobiste powody żeby mu pomóc.

Gandalf

• Hero Member
Odp: dieta 18 latka
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 03, 2015, 07:08:25 pm »

jak zobaczyłem dietę "trenerki" jaką mu przepisała to ręce mi opały... zapłacił 250zł a ja bym 10zł nie dał. Niby schudł 25kg ale z tego co mówił pierwsze 2 m-ce apatia, osłabienie, senność no ale jak się ma w diecie kanapkę z 2 kromek chleba i 4 plasterki wędliny a na drugie 1 brzoskwinię, kawałek kurczaka, pól torebki ryżu i 1/2 kwiatu brokuła to co się dziwić. a JEDYNĄ ODMIANĄ JEST UWAGA! KOLEJNOŚĆ TYCH POSIŁKÓW.... chyba trzeba pokazać Pani trener jak się robi formę ;)

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 04, 2015, 05:01:58 am »

Dodałbym jeszcze tauryne Olimpu, bo dobrze wspomaga mięśnie przy redukcji wagi.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2015, 08:42:58 am wysłana przez Zbyszko Tarczewski »

Gandalf

• Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 04, 2015, 05:08:50 am »

A ogólny plan? Zejście z kaloryczności? Dam chyba 1-2 omega 3 Olimpu jeszcze

Paweł89

• Hero Member
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 04, 2015, 04:01:09 pm »

jaka obcinka kalori jest na start? jaka byłą dotychczasowa aktywność dzienna ?  Jak się mało ruszał, prowadził komputerowy tryb zycia to ja jednak bym sugerował wprowadzenie wiekszej ilości ruchu i nie chodzi tu a siłownie czy typowe cardio starczą szybkie długie spacery np do szkoły bo pewnie jeszcze chodzi.

W sumie głównym problemem jest tu zmiana trybu zycia i niedopuszczenie do takiej sytułacji jak była czyli zakatowali go dieta ktorej normalny człowiek nie stosował by całe życie wiec darował sobie. Jak go za bardzo wykończysz treningami to też sobie odpuści. To jest główny kłopot w prowadzeniu ludzi efekty na szybko to nie kłopot 25kg schudnął ale nie wytrzymał, dlatego lepiej jest motywować do zmiany całego trybu życia i te spalone kalorie cały dzień zbierać niż tylko na treningu wtedy jest dużo łatwiej  .

dieta na start dobra ale jednak wraz ze wzrostem doświadczenia bym zwiększał jej jakość

Zbyszko Tarczewski

• Administrator
  • Hero Member
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 09, 2015, 08:32:43 am »

Gadnalf przegadamy watpliwosci w W-wie na FIWE

zapraszam wszystkich chetnych do dyskusji :)

Pietrek

• Sr. Member
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 09, 2015, 09:14:15 am »

Cardio przy tej wadze to pomyłka, poza tym przy deficycie to i tak nie wpłynie pozytywnie na metabolizm. Spacery to maks według mnie. Z obcinaniem kalorii też bym się nie śpieszył, na początek lepiej pokombinować z rotacją makro i długością okna.