Witam,
Zrobiłem ostatnio analizę zawartości cukrów we fruktozie, ksylitolu i erytrytolu, żeby sprawdzić czy przypadkiem producenci nie oszukują dosypując coś innego oraz przy okazji w preparatach na stawy.
Jeśli chodzi o fruktozy, to sprawdziłem dwie: Pronatura oraz Boifan. W obu była czysta fruktoza bez dodatków innych cukrów.
Ksylitole miałem trzy:
- Radix-Bis kupiony w sklepie
- Witpak ze strony zdrowymarket24.pl
- Dulse! kupiony na allegro od użytkownika poyerbani_pl
Generalnie dla wszystkich ksylitoli był tylko 1 pik, przy czym ponieważ nie miałem czystego standardu to sprawdziłem od jakich cukrów ten pik nie pochodzi. Czyli jakich cukrów na pewno nie ma. Nie był to pik od fruktozy, glukozy, sacharozy (cukier biały), ksylozy, erytrytolu, sorbitolu. Więc prawie na pewno we wszystkich ksylitolach jest rzeczywiście czysty ksylitol.
Z erytrytolem, też od użytkownika poyerbani_pl, nie było problemów bo miałem odpowiedni standard. W nim też nie było dodatkowych cukrów.
Przy okazji chciałem oznaczyć zawartość maltodekstryny w preparatach na stawy (Olimp Collaregen, Megabol Flexit Drink, Amarok Be Flexible). Okazało się, że metoda, którą wybrałem nie za bardzo nadaje się do wielocukrów, więc wyniki nie wyszły zbyt wiarygodne. Tak bardzo szacunkowo we Flexit było ponad 38%, a w Olimpie i Amarok parę procent.
Ale przy okazji analizy wyszło, że w Amaroku jest glukoza, która nie jest wymieniona w składzie. Jak zrobiłem analizę ilościową to wyszło, że jest jej 45,5%, czyli 45,5g/100g. A na opakowaniu jest napisane, że hydrolizowanego kolagenu jest 70g/100g plus te wszystkie siarczany glukozaminy, MSM, wyciągi, itd. 12,33g/100g.