Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

SMF - Just Installed!

Autor Wątek: Nadmierny łojotok  (Przeczytany 3090 razy)

Łukasz12

• Sr. Member
Nadmierny łojotok
« dnia: Lipiec 04, 2018, 05:13:20 pm »

Witam.Czy ktoś z kolegów miał z tym problem?

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
Odp: Nadmierny łojotok
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 05, 2018, 08:04:09 am »

Podejrzewam, że większość.

Marysia78

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 20, 2019, 01:02:50 pm »

Witam, ja ostatnio zastanawiam się nad zabiegami z medycyny estetycznej. Zawsze byłam przeciwniczką,jednak teraz chcę zobaczyć co i jak. Co sądzicie o tych zabiegach https://mediderm.com.pl/oferta/medycyna-estetyczna/zabiegi-na-twarz/lifting-twarzy ? Proszę o opinie.

Riseman

• Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 20, 2019, 04:36:40 pm »

żadne zabiegi nie pomogą na łojotok. Na zabiegi to ja swojego czasu wydałem około 15 000- 20 000zł i efektu zero. oczywiście taka kwota mi się uzbierała przez około 3 lata i różnorakie zabiegi (lasery, mikrodermabrazje diamentowe itp itd).

Niestety na łojotok może pomóc podobno tylko ciężka i niebezpieczna dla zdrowia chemia jaką jest izotretynoina (przebudowa całej skóry)

k4ngu

• Full Member
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 20, 2019, 08:41:44 pm »

Jeśli chodzi o skórę głowy to warto robić regularne peelingi. Na twarz pomagają regularne maseczki, peelingi i żele. U mnie przetłuszczanie włosów zmniejszyło się odkąd biorę finasteryd.

Riseman

• Hero Member
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 21, 2019, 05:08:10 am »

Sam tytuł tego wątku już jest błędny, ponieważ nazwa łojotok świadczy o chorobliwie nadmiernym wydzielaniu sebum/tłuszczu, więc nie trzeba dodawać słowa nadmierny (masło maślane). Co do mojego stwierdzenia że nic się nie da zrobić z łojotokiem, miałem na myśli prawdziwy zdiagnozowany łojotok, a nie samozwańczo określoną tak po prostu tłustą skórę. Ja w momencie kiedy usłyszałem od lekarza że mam łojotok, to skóra mi się tak mocno i szybko natłuszczała, że łój nie nadążał wsiąkać w skórę i było widać gołym okiem krople tłuszczu wychodzące z porów. Wstyd jak c(...). Co godzinę musiałem wejść do łazienki i odsączyć się chusteczką higieniczną żeby wyglądać mniej więcej normalnie.

I to właśnie do ŁOJOTOKU było moje stwierdzenie że nic nie da się z tym zrobić. Finasteryd mi proponowano kilka razy, ale słowami: coś tam pomoże, ale po odstawieniu i tak wszystko wróci. Może za tydzień, może za 3 miesiące, ale wróci. Dopiero starość pana z tego wyzwoli, bo na starość skóra zawsze i u każdego jest sucha.

Teraz jestem po trzydiestce i mogę powiedzieć że łojotok po dziesięciu latach mi minął i mam po prostu NADMIERNIE tłustą skórę. Wystarczy że ze dwa razy dziennie przetrę ryja i nie wyróżniam się z tłumu. Myślę że kolejne 10 lat i będę mógł nazwać swoją cerę po prostu tłustą...
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2019, 07:40:29 am wysłana przez Zbyszko Tarczewski »

Daggie-mara

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2021, 07:41:52 am »

Mój mąż miał problem z łojotokiem i okazało się że wynik to z uczulenia na częsty składnik detergentu (nie pamiętam jak się nazywał). Ciężko było go wyeliminować, poza tym pojawiło się AZS. Po odstawieniu kosmetyków z tym składnikiem wszystko minęło. A wszystko dzięki cudownemu lekarzowi który podejrzewał przyczynę i skierował męża na badania z krwi

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2021, 07:45:22 am »

Na szczęście mamy jeszcze wielu wspaniałych lekarzy.