Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

SMF - Just Installed!

Strony: 1 ... 57 58 [59]

Autor Wątek: DHT  (Przeczytany 291867 razy)

Riseman

• Hero Member
Odp: DHT
« Odpowiedź #870 dnia: Luty 16, 2018, 06:19:07 pm »

Bierz bierz Lucas, jak nie wykorkujesz do końca miesiąca, to może i ja spróbuję  ;)

Edit

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #871 dnia: Marzec 02, 2020, 08:23:51 am »

Czy wypadanie włosów u kobiet też może być spowodowane przez DHT ?

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #872 dnia: Marzec 02, 2020, 02:38:14 pm »

Może! Niektóre kobiety również dotyka łysienie typu męskiego, czyli inaczej androgenowe. Jeżeli problemom z wypadaniem włosów towarzyszą jednocześnie problemy z cerą, może to właśnie wskazywać na łysienie androgenowe. Więcej w tym temacie piszę w tym artykule:

https://slawomirambroziak.pl/laboratorium-urody/co-na-lysienie-androgenowe/

Szczęśliwie u kobiet można temu dosyć skutecznie przeciwdziałać, co jest niezwykle trudne u mężczyzn.

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #873 dnia: Październik 02, 2021, 01:23:52 pm »

Cześć. Dawno mnie nie było.
Pamięta ktoś może jak kilka lat temu opisywałem problemy z przetłuszczającą się i czerwoną skórą twarzy? Wtedy myślałem, że to od sterydów bo problem pojawił się miesiąc po zakończeniu cyklu na metce i odbloku z nolvy. Winiłem wtedy głównie DHT.
Kilkanaście dni temu przekonałem się, że byłem w błędzie - to nie od sterydów, a od odbloku. 1,5 miesiąca temu wziąłem solo po 10mg nolvy (pół tabletki) przez 3 dni z rzędu. Równo miesiąc później pojawiło się przetłuszczanie skóry. Niedowierzanie, bo co to za ilość - łącznie 1,5 tabletki czyli 30mg nolvy...

Myślałem, że teraz będzie łatwiej rozszyfrować które hormony za to odpowiadają. Pierwsze co przychodzi na myśl to to, że gdy miesiąc po wzięciu nolvy odblokowały się zablokowane przez nią receptory estrogenowe to zalał je estrogen i to przez to przetłuszczanie. Myślałem nad jakimiś naturalnymi inhibitorami aromatazy w stylu GTE. Ale jak zwykle z hormonami bywa - to naczynia połączone i nie wiem czy dobrze kombinuje z przyczyną? Z góry dzięki za ewentualne wskazówki.

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #874 dnia: Październik 02, 2021, 02:45:54 pm »

Estrogen jest jakimś tropem. Oczywiście jakieś naturalne AI możesz wypróbować, albowiem nie podejrzewam, aby pogorszyły sprawę, a może akurat pomogą.

Piotr Sz.

• Sr. Member
    • Email
« Odpowiedź #875 dnia: Październik 04, 2021, 03:16:09 am »

W połowie zeszłego roku miałem wystrzelony estradiol na 97 ng/l.

Zarzuciłem wtedy DIM w dawce 400 mg dziennie (był to preparat firmy Now - teraz nigdzie nie mogę go dostać >:().

Po 2 tygodniach zrobiłem kontrolne badanie i miałem estradiol 36 ng/l.

Przy okazji, co to jest GTE?

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #876 dnia: Październik 04, 2021, 05:54:55 am »

GTE to pewnie ekstrakt z zielonej herbaty - green tea extract.

Widać więc, że naturalne AI działają. Pewien mój znajomy zbił wystrzelony estradiol do normy samym INHAR-em Megabola. 

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #877 dnia: Październik 04, 2021, 06:37:04 pm »

Tak, pisząc GTE miałem na myśli zieloną herbate.

Piotr, u mnie jest ten problem że hormony mam w normie. Co prawda teraz nie badałem żadnych ale gdy poprzednim razem stało mi się dokładnie to samo to przebadałem niemal wszystko co mogło mieć z tym związek: testosteron, estradiol, prolaktyna, SHBG, IGF1, LH, FSH, nawet DHT i pare innych. Tylko DHEA-S był powyżej normy, ale 2 endokrynologów zlało jego temat. Ja w sumie też, nie wiem czy słusznie. Dziś nawet pochyliłem się nad tym wątkiem, ale jedyne co znalazłem konkretnie o obniżaniu DHEA-S naturalnie to resweratrol. Dobrze się składa, bo idzie w paczce razem z GTE Olimpu.

Panie Sławku, może mnie Pan oświecić jak blokowanie aromatazy czyli obniżanie estro wpływa na androgeny? Tzn. konkretnie testo i dht? Podnosi? Obniża?

« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2021, 06:49:33 pm wysłana przez Lucas »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #878 dnia: Październik 04, 2021, 06:54:55 pm »

Wygląda na to, że inhibitory aromatazy podnoszą poziom testosteronu i DHT:

https://www.nature.com/articles/ncpendmet1059

https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-4-13

Lucas

• Jr. Member
  • **
    • Email
« Odpowiedź #879 dnia: Październik 04, 2021, 07:23:49 pm »

Fakt, przepraszam, chwilowe przyćmienie. Albo za dużo już dziś czytam albo zmęczony jestem po rowerku.

Na razie przetestuje obniżanie samego estro żeby nie namieszać tak że nie będę wiedział co działa, co nie. Później gdy nie będzie oczekiwanych efektów ewentualnie dorzuce jakiś bloker 5-alfa reduktazy w stylu Prostatan czy coś...
« Ostatnia zmiana: Październik 04, 2021, 07:31:42 pm wysłana przez Lucas »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #880 dnia: Październik 05, 2021, 08:03:54 am »

Słusznie, nie ma sensu wrzucać zbyt wiele supli, bo potem nie wiadomo, co rzeczywiście zadziałało.
Strony: 1 ... 57 58 [59]