Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

SMF - Just Installed!

Autor Wątek: Czy pod łysienie androgenowe może podszywać się inny rodzaj łysienia?  (Przeczytany 2537 razy)

Gorylcio

• Newbie
  • *

Mam 29lat.

Pierwsze wypadanie włosów zauważyłem gdzieś w 18/19 roku życia. Każdy mi wtedy mówił, że wymyślam, bo miałem sporo włosów, więc wypadanie było traktowane jako norma wypadania 100 włosów dziennie.

Przez ostatnie lata włosy zaczęły coraz bardziej wypadać i przerzedzenie już stało się coraz bardziej widoczne.

Teraz zastanawiam się czy rzeczywiście moje łysienie jest androgenowe, bo:

- Nikt w rodzinie nie łysiał, poza bratem babki od strony matki.
- Mogę myć włosy wyłącznie szamponem przeciwłupieżowym, bo po takim bez takiej właściwości, nasila się znacznie łupież. Czyżby jakieś podrażnienie?
- Suplementacja cynkiem powoduje, że włosy jeszcze bardziej wypadają. Suplementację próbowałem w różnych okresach życia i za każdym razem odnotowuję ten efekt.
- Testosteron zawsze miałem w dolnej normie a od roku zdiagnozowano u mnie hipogonadyzm, bo testosteron był już mocno poniżej normy. Muszę brać zastrzyki z testosterony i mimo tego dalej mam niski testosteron mimo kłucia się co tydzień. Jak to możliwe, że łysieję mimo braków testosteronu?
- Wypadnięte włosy już nie odrastają lub odrastają w niewielkiej ilości.
- Od 18 roku życia, biorę leki psychotropowe. Łysienie przyspieszyło, kiedy dostałem SSRI 6 lub 7 lat temu. Zwłaszcza w bieżącym roku, kiedy zacząłem brać fluoksetynę.
- Do fryzjera chodzę co miesiąc i zauważyłem, że z miesiąca na miesiąc, przychodzę z coraz bardziej łysym łbem.
- W rejonie gdzie łysieję, tworzy się łój oraz takie szaro, zółte masło, lecz nie ma żadnych łusek.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2020, 08:41:59 am wysłana przez Gorylcio »

k4ngu

• Full Member
Odp: Czy pod łysienie androgenowe może podszywać się inny rodzaj łysienia?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 24, 2020, 01:46:43 pm »

Myślę, że w Twoim przypadku może pomóc tylko dobry specjalista. Jeśli mieszkasz w Wawie, mogę podać Ci kilka nazwisk. "Pierwsze wypadanie włosów zauważyłem gdzieś w 18/19 roku życia" + "Od 18 roku życia, biorę leki psychotropowe." Może tutaj należy szukać przyczyny. Możliwe też, że odziedziczyłeś geny po innym przodku. Znam przypadek, w którym tylko jedno dziecko jest rude, a wszyscy w rodzinie mają czarne włosy ;D "- W rejonie gdzie łysieję, tworzy się łój oraz takie szaro, zółte masło, lecz nie ma żadnych łusek." - To również przydałoby się ogarnąć. Może peeling lub oleje naturalne?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2020, 02:35:13 pm wysłana przez k4ngu »

Gorylcio

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 24, 2020, 06:50:18 pm »

Nic nie da się w kwestii psychiatrycznej zrobić, bo dobranie leków zajęło mi aż 11 lat i nie chcę tego stracić, co mam teraz, czyli doskonałego stanu psychicznego.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 24, 2020, 06:57:30 pm wysłana przez Gorylcio »

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 25, 2020, 07:55:53 am »

Faktycznie trudno coś radzić w tej sytuacji.

Gorylcio

• Newbie
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 25, 2020, 11:32:18 am »

A są w ogóle jakieś substancje, które hamują wypadanie telogenowe? Oglądałem zdjęcia tego typu łysienia i ono jest podobne do androgenowego, jeśli przyczepi się do tego rejonu.

k4ngu

• Full Member
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 25, 2020, 06:31:25 pm »

Leczenie łysienia telogenowego

Co na łysienie telogenowe warto zastosować, gdy z jakichś powodów się ono u nas rozpocznie? Przede wszystkim najpierw znajdźmy przyczynę takiego stanu rzeczy. Pomocne w tym będą różnorodne badania diagnostyczne. Specjalista przede wszystkim może wykonać tak zwany test chwytania włosów, polegający na chwyceniu około 40-60 włosów i pociągnięciu ich. W łysieniu wyciąga się co najmniej 10% włosów. Podobny sposób, polegający na liczeniu włosów, można wykorzystać w domowym zaciszu, licząc włosy w odpływie prysznica przykrytym gazą. Kolejną z metod diagnostyki łysienia telogenowego jest biopsja skóry głowy, która jest określana jako najbardziej swoiste badanie w celu rozróżnienia rodzaju łysienia. Pozwala ona na określenie, w jakim stadium znajdują się włosy i wykazanie, czy zdecydowana większość z nich jest w fazie telogenu.

Warto też wykonać badania laboratoryjne, w tym podstawową morfologię krwi z rozmazem, przyda się też zbadanie moczu (ogółem), również wartości ferrytyny, żelaza, hormonów tarczycy (ft3, ft4, TSH).

"Po dokonaniu diagnostyki łysienia, można wdrożyć właściwe leczenie. Na pewno warto wiedzieć, że w zdecydowanej większości przypadków dochodzi do odrostu włosów i jest możliwe całkowite zażegnanie choroby. Warunkiem jest tu po prostu właściwe zdiagnozowanie problemu, podjęcie leczenia i trzymanie się jego zasad. Warto zmniejszyć też poziom stresu w życiu codziennym (także z pomocą specjalisty, np. terapeuty), zadbać o różnorodną dietę.

Leczenie łysienia telogenowego polegać może na hamowaniu katagenu, stymulacji anagenu lub hamowaniu wypadania włosów telogenowych. Jednym z najczęściej stosowanych leków jest minoksydyl, który przeduża stadium anagenu. Dodatkowo suplementacja żelazem, omega-3 czy cynkiem i witaminami z grupy B, a także biotyny w wielu publikacjach jest podkreślana jako istotny czynnik pomocniczy w leczeniu łysienia.
Bardzo istotnym elementem terapii jest też odpowiednia pielęgnacja włosów. Warto udać się do t rychologa, który zaleci indywidualną, prawidłowo dobraną do problemu drogę pielęgnacji. Bowiem okazuje się, że mimo tak szerokiego wyboru na rynku produktów do włosów, nie wiemy w jaki sposób je dobierać i stosować. A chociażby sama kwestia sposobu mycia skóry głowy już może być kluczowa w niwelowaniu ryzyka wypadania włosów." - https://www.nowafarmacja.pl/blog/lysienie-telogenowe-jakie-ma-objawy-i-przyczyny-jak-je-leczyc