Nie wiem jak nazwać taką hipotezę. Łączy ona bowiem autochtonizm i allochtonizm. Ja o niej piszę na blogu (w zupełnie amatorski sposób) od lat, ale coraz głośniej mówi się o niej w kręgach naukowych:
Polacy jako Słowianie wywodzą się od Preprabałtosłowian znad Wisły (autochtonizm, prof. Kostrzewski; tę ludność ostatnio w Warszawie Vyazov nazwał
"Baltic" ancestry), a jednocześnie wrócili nad Wisłę po czasie ekspansji germańskiej w okresie wędrówek ludów (allochtonizm, prof. Godłowski). Gdy ziemie nad Wisłą opisywali Rzymianie, tereny na zachód i częściowo na wschód od Wisły były w przeważającej mierze germańskie, bo Germanie w epoce żelaza wypychali ludność miejscową na wschód. Ludność ta wróciła tutaj jako Słowianie (czyli wg Vyazova ci, którzy do swojej puli
"Baltic" ancestry dostali domieszkę wschodniogermańską i stepową: scytyjsko-sarmacką).
Dlatego będziemy znajdować z epoki brązu ślady tych linii, które są tutaj dziś, ale nie znajdziemy ich w epoce żelaza (albo będzie ich dużo mniej). Zauważmy, że na przykład na takiej Ziemi Lubuskiej przed 1945 dominował żywioł niemiecki (i zapewne wiele typowo niemieckich linii Y-DNA), a po 1945 dominuje żywioł polski (z liniami Y-DNA, które przed wojną istniały na przykład na kresach wschodnich). Migracja powojenna. Te linie Y-DNA z kresów być może znajdą swoich przodków na ziemiach między Łabą i Wisłą z epoki brązu. Bo zanim pojawili się Niemcy, byli tu od VI-VII w. Słowianie. Jednak przed nimi Germanie ale przed Germanami ludy
"Baltic" ancestry.
Według mojej koncepcji ani Germanie, ani ludzie owej
"Baltic" ancestry nie trwali na tych ziemiach ciągle przez tysiące lat. Spychali się z zachodu na wschód i ze wschodu na zachów. No i nie było tu Słowian przed VI w. po Chr.
Słyszy się od archeogenetyków (chyba Figlerowicz tak mówił), że dzieje naszych ziem to ciągłe migracje wschód-zachód, zachód-wschód. Ciekawy jestem, czy moja narracja sprzed lat (tutaj link:
http://aldrajch.blogspot.com/2020/05/zeslawizowani-wenetowie-jak-pogodzic.html) zasadniczo odbiega od tego, co na przykład mówił ostatnio w Warszawie Vyazov.