Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukanie zaawansowane  

Aktualności:

SMF - Just Installed!

Autor Wątek: Klechdy polskie  (Przeczytany 116 razy)

S_u_P_K

• Hero Member
  • Skromny_uczeń _Profesora_Kostrzewskiego
Klechdy polskie
« dnia: Kwiecień 11, 2023, 11:21:25 am »

"Pochowani tutaj zmarli przynależeli do społeczności określanej mianem kultury wielbarskiej, która rozwijała się w północnej Wielkopolsce od pierwszych stuleci nowej ery. Przyjmuje się, że ówcześnie osiadła tu miejscowa ludność, między początkiem I a połową III wieku, podporządkowana została politycznej, ekonomicznej i kulturowej dominacji przybyłego najprawdopodobniej u przełomu er ze Skandynawii plemienia Gotów. Społeczności te wykształciły wówczas specyficzną modę i stylistykę opartą o wzorce przyniesione przez elitę najeźdźczą. Znaczna część z miejscowych związała zapewne z nimi swe dalsze losy, wyprawiając się w początkach III wieku w daleką drogę, ku nadczarnomorskim stepom, a potem w zawierusze wielkich wędrówek ludów dalej ku słonecznym krainom Italii lub Hiszpanii… Choć zapewne część z nich po odejściu królów gockich pozostała na swych ojcowiznach przez kolejne stulecia, zmieniając nieco swe zwyczaje. Ale niekoniecznie tracąc pamięć o korzeniach rodów",

napisał w zeszłym roku Andrzej Michałowski. To jest to samo, co pisał w roku 2015, tylko w tamtej wersji ludność wielbarska na rozkaz gockich królów miała wyjść na Ukrainę, a jej siedziby miała zająć przeworska. W tej wersji wyszła tylko część ludności wielbarskiej, a część pozostała. Najciekawsze jest ostatnie zdanie, bo ono sugeruje, że kontynuacja była nie tylko biologiczna.

Pochówki są tylko kobiet, gdyby ktoś pytał.

Link do publikacji popularnonaukowej:

https://odkrywca.pl/dysk/index.php/s/Af2Lz2dFzGEss7R

Jest też godzinny wywiad: https://www.youtube.com/watch?v=krFPuYeKTSs

ambroziak

• Global Moderator
  • Hero Member
Odp: Klechdy polskie
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 11, 2023, 12:20:44 pm »

Widziałem to przed świętami i nawet miałem linkować, tyle że w święta sprawa mi umknęła.

S_u_P_K

• Hero Member
  • Skromny_uczeń _Profesora_Kostrzewskiego
Odp: Klechdy polskie
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 11, 2023, 12:30:09 pm »

Info jest z maila od Radka. Dziwiłem się, że nikt z adresatów tego u nas nie podlinkował. Ja dopiero dziś, bo ekumenizm ;)

Jeśli się nie mylę, punkt znad Noteci był na mapce w posterze Chyleńskiego (próbki będą / były badane w jego grancie, a może już są wyniki).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 11, 2023, 12:39:20 pm wysłana przez S_u_P_K »