Autor: Sławomir Ambroziak
Słowa kluczowe: hesperydyna, koronawirus, receptory ACE2, burza cytokin, powikłania zakrzepowo-zatorowe, SARS-CoV-2, COVID-19.
Hesperydyna jest składnikiem pokarmowym z grupy flawonoidów, występującym głównie w owocach cytrusowych, a w szczególności takich, jak cytryny i słodkie pomarańcze. Hesperydyna wykazuje szereg ciekawych właściwości biologicznych, takich jak np. aktywność przeciwmiażdżycowa, przeciwcholesterolowa, przeciwcukrzycowa, wenotoniczna, kardioprotekcyjna, przeciwzapalna i przeciwnadciśnieniowa. Działanie przeciwzapalne hesperydyny przypisywane jest głównie jej aktywności antyoksydacyjnej oraz zdolności hamowania produkcji cytokin prozapalnych. Hesperydyna wykazywała również w badaniach działanie przeciwwirusowe, skierowane przeciwko wirusowi grypy, skutkujące znacznym zahamowaniem replikacji wirusów tej choroby. Traktowanie zakażonych komórek hesperydyną wzmocniło także ich autonomiczną odporność komórkową, na drodze regulacji w górę ekspresji odpowiednich czynników komórkowych, nieodzownych w mechanizmach broniących komórki przed inwazją wirusów grypy (Dong, 2014).
Jak powszechnie wiadomo, COVID-19 jest chorobą zakaźną górnych dróg oddechowych, rozwijającą się na skutek zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Osoby zarażone SARS-CoV-2 nie mają najczęściej żadnych objawów chorobowych, niemniej stanowią źródło infekcji dla innych osób z ich otoczenia. Natomiast najczęstsze objawy kliniczne, jeżeli się już pojawiają w efekcie zakażenia, obejmują objawy od łagodnych, takich jak uogólnione zmęczenie, suchy kaszel, gorączka i ból gardła, po ciężkie i bardzo ciężkie, takie jak m.in. zespół ostrej niewydolności oddechowej i zapalenie płuc.
Ponieważ na dzień dzisiejszy nie istnieje oficjalnie zatwierdzona metoda, celowana na leczenie choroby COVID-19, dlatego w obszar zainteresowań wielu zespołów naukowych, w kontekście wspomagania organizmu w walce z zakażeniem koronawirusem SARS-CoV-2, trafiły rozmaite związki pochodzenia naturalnego. Dotyczy to właśnie m.in. hesperydyny, która została zgłoszona do badań klinicznych. Zespół prowadzący te badania zebrał wszystkie doniesienia o takich właściwościach hesperydyny, które mogłyby okazać się pomocne w leczeniu choroby COVID-19, a efekty swoich dociekań opublikował w renomowanym czasopiśmie naukowym (Haggag, 2020). A z publikacji tej dowiadujemy się, że…
Dostępne dane dowodowe potwierdzają, że zastosowanie hesperydyny w profilaktyce i leczeniu COVID 19 rysuje się bardzo obiecująco. Hesperydyna blokuje przedostawanie się koronawirusa do komórek gospodarza przez receptory ACE2, będące głównymi drogami jego wejścia do organizmu, co może skutkować zapobieganiem szerzenia się infekcji. Aktywność przeciwwirusowa hesperydyny może stanowić opcję terapeutyczną, również poprzez poprawę odporności komórkowej gospodarza na infekcję, a jej silne działanie przeciwzapalne może pomóc w kontrolowaniu tzw. burzy cytokinowej, odpowiadającej za obraz ciężkiego przebiegu choroby COVID-19. Hesperydyna chroni przed żylnymi powikłaniami zakrzepowo-zatorowymi, które bywają skutkiem zakażenia SARS-CoV-2 i które często towarzyszą chorobie COVID-19, więc na tej drodze może zapobiegać dalszej progresji choroby i pogarszaniu się stanu zdrowia pacjenta.
Zdaniem autorów prowadzonego badania klinicznego, na podstawie przedstawionych przez nich dowodów, hesperydyna może być stosowana jako efektywny środek profilaktyczny i obiecująca opcja leczenia uzupełniającego choroby COVD-19, będącej skutkiem zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2.
Te cenne informacje możemy wykorzystać w praktyce, w dobie szerzącej się pandemii, w profilaktyce ewentualnego zakażenia koronawirusem SARS-CoV-2. Warto byłoby jeść po prostu codziennie dużo cytryn i pomarańczy, a jeżeli nie gustujemy w cytrusach, uzupełniać codzienną dietę jakimś suplementami hesperydyny.


