Fukoksantyna – masa i wytrzymałość mięśni

Wydrukuj ten artykuł

Autor: Sławomir Ambroziak

Słowa kluczowe: fukoksantyna, karotenoidy, ksantofile, listownica japońska, kombu, undaria pierzasta, wakame, masa mięśniowa, wydolność fizyczna.

Wysiłek sportowy zwiększa zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na zdecydowaną większość składników pokarmowych. Obecnie już wiemy, w świetle dzisiejszego stanu badań naukowych, że jeżeli nie pokryjemy tego zapotrzebowania, nie możemy myśleć o progresji sportowej formy. Mało tego, wiemy również, że niektóre składniki pokarmowe, przyjmowane w wyższych dawkach, wyraźnie wspomagają tempo tej progresji. Do grupy działających w ten sposób składników pokarmowych zaliczać należy m.in. barwniki karotenoidowe, czego dowiedziono swojego czasu na przykładzie astaksantyny – substancji odpowiadającej za charakterystyczną barwę mięsa łososia i pancerzy skorupiaków. Natomiast w najnowszym badaniu dotyczącym tej problematyki (Ahn, 2020) naukowcy sięgnęli po inny barwnik karotenoidowy – fukoksantynę.

Fukoksantyna to brązowy barwnik karotenoidowy z podgrupy ksantofili, pośród których znajdujemy jeszcze inne tak cenne mikroskładniki pokarmowe, jak luteina, kryptoksantyna, zeaksantyna i astaksantyna. Fukoksantyna występuje głównie w plechach wodorostów, więc dostarczamy ją do organizmu spożywając przede wszystkim azjatyckie warzywa morskie, takie jak kombu z listownicy japońskiej czy wakame z undarii pierzastej.    

We wspomnianym wyżej badaniu naukowcy wyszli właśnie z założenia, że zwyczaje żywieniowe ludzi aktywnych mogą wpływać na wydajność i masę mięśni szkieletowych. Za czołowego kandydata na pokarm sprzyjający poprawie masy i funkcji mięśni naukowcy ci uznali właśnie wakame z undarii pierzastej, przede wszystkim z uwagi na wysoką zawartość w jej plechach fukoksantyny. Dlatego też w swoim badaniu postanowili ocenić, jak silny może być wpływ ekstraktów z wakame na wytrzymałość wysiłkową i masę mięśni szkieletowych.

W tym celu karmili przez 8 tygodni myszy dietą z dodatkiem ekstraktu z wakame. Jak ustalili, myszy karmione dietą z dodatkiem ekstraktu z undarii pierzastej, w porównaniu z grupą kontrolną, zaprezentowały wydłużony dystans biegu i długi całkowity czas biegu oraz podwyższoną masę wyznaczonego do kontroli mięśnia prostownika długiego palców i mięśnia brzuchatego łydki.

Jak się okazało, suplementacja ekstraktem z wakame zwiększała ekspresję czynnika wzmacniającego aktywność mięśniowych komórek macierzystych oraz białek kurczliwych włókien mięśniowych w wyznaczonym do kontroli mięśniu brzuchatym łydki.

W porównaniu z grupą kontrolną, we włóknach mięśniowych myszy karmionych dietą z dodatkiem ekstraktu z wakame obserwowano większe mitochondria oraz zwiększoną ekspresję genów i białek cząsteczek zaangażowanych w biogenezę mitochondriów i tlenowe procesy energetyczne, przebiegające w pracujących włóknach mięśniowych.

Suplementacja ekstraktu z undarii pierzastej zwiększyła również w testowanym mięśniu brzuchatym łydki ekspresję markerów tzw. fachowo angiogenezy, czyli tworzenia sieci naczyń krwionośnych. Co ważne, na co zwrócili szczególną uwagę autorzy badania, ekstrakt z wakame regulowały w mięśniach gryzoni w górę aktywność sirtuin – tzw. enzymów młodości, sprzyjających regeneracji włókien mięśniowych oraz wzrostowi siły mięśni i ich odporności na zmęczenie.

Jak podsumowali autorzy badania, ostatecznie suplementacja ekstraktu z undarii pierzastej przyczynia się do wzrostu biogenezy mitochondriów i rozmiarów tlenowych włókien mięśniowych oraz promocji rozwoju mięśniowych naczyń krwionośnych, co skutkuje poprawą wydolności fizycznej i przyrostem masy mięśni szkieletowych. Efekty te można przypisać, jak podkreślili autorzy, w pierwszej kolejności fukoksantynie (a na dalszym planie – hesperydynie i kwasowi kawowemu), która pozostaje głównym bioaktywnym składnikiem ekstraktów z undarii pierzastej.

Be Sociable, Share!
Be Sociable, Share!

Reklama na stronie slawomirambroziak.pl:

biuro@wydawnictwopiktogram.pl
Katarzyna Ambroziak - 601 312 342

Polityka prywatności

Podstawa prawna RODO

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy

Administrator Danych Osobowych

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma PIKTOGRAM. z siedzibą w Warszawie, ul. Międzynarodowa 38/40, kod pocztowy 03-922, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.pl, tel. 601312342

Cel i interes

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO i w celu marketingowym Administrator powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest zbieranie danych statystycznych i analizowanie ruchu na stronie internetowej.

Dobrowolne wyrażenie zgody poprzez ustawienia przeglądarki

Podanie danych osobowych na stronie internetowej www.sylwetka-uroda-zdrowie.pl jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam wpływ na przeglądarkę internetową i jej ustawienia. Odbiorcami danych osobowych mogą być Google, Facebook,. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie poprzez zmianę ustawień w przeglądarce. Dane osobowe będą przetwarzane i przechowywane w zależności od okresu używania technologii. Mam prawo zażądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania tych danych, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords, Facebook Pixel. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania, prosimy zoptymalizować odpowiednio przeglądarkę.

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt . Sposoby kontaktu z inspektorem ochrony danych w firmie Piktogram z siedzibą w Warszawie, to: adres korespondencyjny ul.Międzynarodowa 38/40a/204, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.p., tel. 60131234.

Czas przetwarzania danych osobowych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat do czasu wykorzystywania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej.

Prawa użytkownika strony internetowej

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, jak i również prawo do ograniczenia ich przetwarzania/ prawo do cofnięcia zgody, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli Pani/Pana zdaniem, przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana – narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.