Laktoferyna a muskulatura

Wydrukuj ten artykuł

Autor: Sławomir Ambroziak

Słowa kluczowe: laktoferyna, komórki satelitarne, mioblasty, miotuby, włókna mięśniowe, regeneracja, hipertrofia.

Laktoferyna jest białkiem funkcjonalnym naszego organizmu, występującym we wszystkich płynach zewnątrzwydzielniczych, ale w największych ilościach we łzach, wydzielinie pochwowej, ślinie i mleku, szczególnie w pierwszym mleku matki, nazywanym siarą lub colostrum. Z uwagi na występowanie w mleku, laktoferyna pojawia się również w pożywieniu jako jeden ze składników pokarmowych. Najwięcej laktoferyny znajdujemy oczywiście w produktach mlecznych, pośród których prym wiodą białka serwatkowe, oferowane jako odżywki dla niemowląt i sportowców. Ponieważ laktoferyna jest białkiem wyjątkowo odpornym na wysokie temperatury i procesy technologiczne, stosowane w przetwórstwie spożywczym, a także warunki panujące w układzie trawiennym, dlatego przyjmowana drogą pokarmową przenika w wymiernych ilościach do organizmu, zachowując tu swoją pełną aktywność biologiczną. Oferowana jest również przez rynek w formie specjalnych suplementów diety, z których wchłania się jeszcze lepiej, aniżeli z powszechnych mlecznych produktów spożywczych czy odżywek opartych o białka serwatkowe.

Laktoferynę wytwarzają również w sytuacji zagrożenia komórki naszego układu odpornościowego. Czy to produkowana we wnętrzu naszego organizmu, czy też pobierana wraz z pożywieniem, laktoferyna wykazuje aktywność immunologiczną, przeciwwirusową, przeciwbakteryjną, przeciwgrzybiczą, przeciwpasożytniczą, przeciwzapalną, przeciwnowotworową i antyoksydacyjną. Co ciekawe, jak zaobserwowano w badaniach, poziom laktoferyny wzrasta u ludzi gwałtownie i wysoko natychmiast po intensywnym wysiłku fizycznym (Inoue, 2004). Naukowcy od dawna podejrzewali, że może to mieć jakiś związek z potreningową regeneracją tkanki mięśniowej, albowiem zaobserwowali, że z jednej strony komórki odpornościowe produkujące laktoferynę infiltrują mięśnie natychmiast po ich przeciążeniu (Novak, 2014), z drugiej zaś laktoferyna pobudza rozmnażanie się mięśniowych komórek macierzystych, nazywanych mioblastami lub komórkami satelitarnymi, które odbudowują uszkodzone wysiłkiem i dobudowują nowe, dodatkowe włókna mięśniowe (Yagi, 2009). Dlatego też niedawno postanowili przebadać ten problem gruntownie…

Otóż w niedawno opublikowanym badaniu (Kitakaze, 2018), naukowcy albo hodowali macierzyste komórki mięśniowe na standardowej pożywce, albo na pożywce wzbogaconej laktoferyną. W ten sposób wyjaśnili, że laktoferyna nasila ponad 3-krotnie stopień mnożenia się komórek satelitarnych.

Jednakże mioblasty, aby regenerować mięśnie, nie tylko muszą się szybko rozmnażać, ale też sprawnie przekształcać w tzw. miotuby – komórki będące niejako zalążkami włókien mięśniowych. I tutaj też dodatek do pożywki laktoferyny sprzyjał przekształcaniu się mioblastów w miotuby. Mało tego – w obecności laktoferyny miotuby osiągały większe o ok. 30% rozmiary.

Zdaniem autorów badania, uzyskane przez nich wyniki dowodzą, że laktoferyna może wpływać dodatnio na regenerację oraz hipertrofię mięśni szkieletowych.

Poza wymienionymi wyżej kierunkami działania prozdrowotnego, laktoferyna posiada również dolność wiązania żelaza, przez co ułatwia jego wchłanianie z pożywienia i dystrybucję w organizmie. Z uwagi na tę właściwość, bywa stosowana jako suplement diety przez sportowców z dyscyplin wytrzymałościowych, którzy potrzebują odpowiedniej ilości żelaza do produkcji hemoglobiny – czerwonego barwnika krwi wiążącego tlen i zapewniającego dotlenienie organizmu, a w szczególności podczas długotrwałej pracy mięśniowej. Jednakże w świetle powyższego badania widzimy, że laktoferyna może być równie cennym suplementem diety dla osób aktywnych fizycznie i sportowców wyczynowych, uprawiających dyscypliny siłowe i sylwetkowe, w których regeneracja i hipertrofia mięśni mają pierwszoplanowe znaczenie dla osiąganych wyników sportowych.   

Be Sociable, Share!
Be Sociable, Share!

Reklama na stronie slawomirambroziak.pl:

biuro@wydawnictwopiktogram.pl
Katarzyna Ambroziak - 601 312 342

Polityka prywatności

Podstawa prawna RODO

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy

Administrator Danych Osobowych

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma PIKTOGRAM. z siedzibą w Warszawie, ul. Międzynarodowa 38/40, kod pocztowy 03-922, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.pl, tel. 601312342

Cel i interes

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO i w celu marketingowym Administrator powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest zbieranie danych statystycznych i analizowanie ruchu na stronie internetowej.

Dobrowolne wyrażenie zgody poprzez ustawienia przeglądarki

Podanie danych osobowych na stronie internetowej www.sylwetka-uroda-zdrowie.pl jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam wpływ na przeglądarkę internetową i jej ustawienia. Odbiorcami danych osobowych mogą być Google, Facebook,. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie poprzez zmianę ustawień w przeglądarce. Dane osobowe będą przetwarzane i przechowywane w zależności od okresu używania technologii. Mam prawo zażądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania tych danych, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords, Facebook Pixel. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania, prosimy zoptymalizować odpowiednio przeglądarkę.

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt . Sposoby kontaktu z inspektorem ochrony danych w firmie Piktogram z siedzibą w Warszawie, to: adres korespondencyjny ul.Międzynarodowa 38/40a/204, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.p., tel. 60131234.

Czas przetwarzania danych osobowych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat do czasu wykorzystywania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej.

Prawa użytkownika strony internetowej

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, jak i również prawo do ograniczenia ich przetwarzania/ prawo do cofnięcia zgody, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli Pani/Pana zdaniem, przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana – narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.