Na tej stronie znajdziesz najciekawsze artykuły o najwartościowszych suplementach i najskuteczniejszych lekach, wpływających na tężyznę fizyczną, estetykę ciała i stan zdrowia osób aktywnych fizycznie

Szałwia reguluje florę jelitową

28.04.2020 | W zdrowym ciele...

Autor: Sławomir Ambroziak

Słowa kluczowe: mikroflora jelitowa, probiotyki, patogeny, szczepy antybiotykoodporne, szałwia, błonnik.

Od wielu lat promowana jest wiedza o mikroflorze przewodu pokarmowego jako o punkcie krytycznym naszego zdrowia. Wszyscy więc pewnie wiemy, że prawidłowa mikroflora – to nienaganna kondycja zdrowotna. I odwrotnie: nieprawidłowa mikroflora wiąże się z dramatycznym pogorszeniem stanu zdrowia. Najprostsze zalecenia utrzymania równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego koncentrują się wokół spożywania obfitujących w pożyteczne bakterie produktów ukwaszonych oraz pokarmów bogatoresztkowych, zawierających błonnik – pożywkę dla takich bakterii. Czy jednak taka strategia jest zawsze skuteczna i czy istnieją jeszcze jakieś inne rodzaje pożywienia pomocne w utrzymaniu tej pożądanej równowagi? Posłuchajmy…   

Mikroflorę przewodu pokarmowego człowieka tworzy około 400–500 gatunków różnorodnych mikroorganizmów. Szacuje się, że każdy gram naszej treści jelitowej zawiera 10 do potęgi 11-ej lub 12-ej komórek mikroorganizmów, co powoduje, że drobnoustroje tworzą ok. 1 kg masy ludzkiego ciała. Florę bakteryjną przewodu pokarmowego tworzą zarówno pożyteczne probiotyki – drobnoustroje wpływające korzystnie na zdrowie gospodarza, jak też szkodliwe dla stanu jego zdrowia – patogeny. Zachwianie równowagi pomiędzy liczebnością mikroorganizmów z obu tych grup może prowadzić do wielu poważnych schorzeń, albowiem bakterie patogenne powodują nie tylko infekcje układu pokarmowego, ale również układu moczowego, dróg oddechowych, zatok nosowych, opon mózgowo-rdzeniowych, ucha środkowego, ran i oparzeń, a także ogólnoustrojowe, które nazywane są sepsą lub posocznicą. Znaczna część tych bakterii to tzw. drobnoustroje oportunistyczne, czyli stanowiące szczególne zagrożenie dla osób w podeszłym wieku, osłabionych, chorych lub będących w stanie supresji immunologicznej, przykładowo na skutek leczenia choroby nowotworowej lub autoimmunologicznej.

Co więcej – wiele patogenów przewodu pokarmowego to bakteryjne szczepy antybiotykoodporne. Bakterie takie zdążyły bowiem wytworzyć odporność na antybiotyki na skutek powtarzanych często w przeciągu życia ludzkiego antybiotykoterapii. Są szczególną plagą tych miejsc, które gromadzą ludzi leczonych antybiotykami, czyli szpitali i rozmaitych ośrodków zdrowia. Najłatwiej więc rozregulować mikroflorę jelitową, przebywając w podobnych placówkach i/lub poddając się farmakoterapii z wykorzystaniem antybiotyków. W takiej sytuacji przywrócenie równowagi za pomocą samych produktów ukwaszonych i błonnikowych może okazać się zadaniem niezbyt łatwym. Na szczęście istnieją jednak produkty spożywcze, takie jak przykładowo niektóre przyprawy kulinarne, wykorzystywane też jako napitki ziołowe, które mogą skutecznie ułatwić nam wykonanie podobnego zadania.

Otóż badanie przeprowadzone w celu określenia spektrum przeciwbakteryjnego działania szałwii wskazało, że wodny ekstrakt z tego ziółka (jak chociażby zwykła herbatka szałwiowa) wykazywał znaczącą aktywność przeciwbakteryjną, a był najbardziej skuteczny przeciwko enterobakteriom i bakteriom z rodziny Proteus – i to szczególnie tym szczepom najsilniej uodpornionym na antybiotyki (Stanojevic, 2010).

Tak więc produkty ukwaszone i błonnikowe plus herbatka szałwiowa – to może być najefektywniejsza strategia utrzymania zdrowej równowagi mikroflory jelitowej. Powinna się ona sprawdzić w praktyce życia codziennego, chociaż największe zastosowanie może mieć w przypadku osób starszych i schorowanych, a także wszystkich leczonych antybiotykami. Dla wygody można oczywiście korzystać też tutaj z suplementów diety, takich jak kapsułkowane probiotyki (pożyteczne bakterie jelitowe), prebiotyki (formy błonnika pokarmowego), czy też ekstrakty szałwiowe.

Facebooktwitterlinkedin