Na tej stronie znajdziesz najciekawsze artykuły o najwartościowszych suplementach i najskuteczniejszych lekach, wpływających na tężyznę fizyczną, estetykę ciała i stan zdrowia osób aktywnych fizycznie

Szałwia wspomaga układ krążenia

25.01.2020 | W zdrowym ciele... | 0 komentarzy

Zaburzenia gospodarki tłuszczowej organizmu, czyli inaczej lipidowej, nazywane są ogólnie dyslipidemią. Pojęcie to obejmuje nieprawidłowości w ilości, budowie i funkcjonalności poszczególnych frakcji tłuszczowych krwi. Dyslipidemię charakteryzuje więc w pierwszej kolejności wzrost poziomu cholesterolu całkowitego we krwi oraz jego tzw. „złych frakcji” – LDL i VLDL, czemu może towarzyszyć też wzrost poziomu triglicerydów oraz spadek poziomu frakcji „dobrego cholesterolu” – HDL. Dyslipidemia zwiększa ryzyko choroby krążenia, jest bowiem bezpośrednią przyczyną rozwoju miażdżycy naczyń krwionośnych, która prowadzi do choroby niedokrwiennej serca, niedokrwiennych udarów mózgu i niedokrwienia kończyn dolnych.

Główną przyczyną dyslipidemii jest niezdrowa dieta oraz ogólnie pojęty, niezdrowy styl życia. Na rozwój tej przypadłości narażeni są więc w pierwszej kolejności osobnicy z nadwagą, spożywający w nadmiarze słodycze i tłuszcze zwierzęce, stroniący jednocześnie od zdrowych tłuszczów roślinnych. Jeszcze bardziej narażają się ci, którzy stronią przy tym również od aktywności fizycznej, palą papierosy i nadużywają alkoholu. Czasem jednak dyslipidemia może mieć podłoże genetyczne, albo stanowić powikłanie choroby przewlekłej, takiej jak przykładowo cukrzyca.

Leczenie dyslipidemii obejmuje więc w pierwszej kolejności ruch i dietę. Efekty takiego postępowania monitorowane są za pomocą stężenia LDL, ponieważ w licznych badaniach wykazano, że to właśnie ta frakcja cholesterolu najlepiej odzwierciedla efekty terapii skierowanej przeciwko dyslipidemii. Kiedy jednak ruch i dieta nie dają wystarczająco zadowalających rezultatów, zapada decyzja o włączeniu farmakoterapii, której podstawę stanowią zwykle leki z grupy statyn. Statyny, jak się uważa, są tutaj najlepszym wyborem, ponieważ w wielu badaniach dowiedziono, że obniżają ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych oraz zmniejszają liczbę zgonów. Niemniej nie należą one do najbezpieczniejszych środków, albowiem generują poważne działania niepożądane, w postaci uszkodzenia mięśni i wątroby. Te niedogodności napędzają poszukiwania alternatywnych, ale bezpieczniejszych środków, pośród naturalnych składników roślinnych. W ramach tych poszukiwań naukowcy zainteresowali się między innymi szałwią – i uzyskali w jednym z badań (Sa, 2009) bardzo obiecujące rezultaty…

Do badania tego zakwalifikowano zdrowych, niepalących ochotników, którzy spożywali przez 4 tygodnie, 2 razy dziennie, po 300 ml herbatki szałwiowej, przygotowanej z 4 g suszu ziołowego. Obserwację prowadzono tutaj zarówno na przestrzeni drugiego i czwartego tygodnia suplementacji, jak też do dwóch tygodni po jej zakończeniu, w celu oceny utrzymywania się efektu zdrowotnego po odstawieniu ziółka.

Spożywanie herbatki z szałwii zdecydowanie obniżyło poziom cholesterolu całkowitego w osoczu krwi podczas fazy kuracji (o 4,5% w drugim i o 5,3% w czwartym tygodniu), osiągając szczytową efektywność (-16%) dwa tygodnie po zakończeniu kuracji. Jeszcze lepiej wyglądało to w przypadku frakcji złego cholesterolu LDL – spadek o 12,4% na koniec kuracji i o 19,6% po dwóch tygodniach od jej zakończenia. Jednocześnie doszło tutaj do radykalnego wzrostu poziomu dobrej frakcji cholesterolu HDL – o 50,6% pod koniec kuracji i o 37,6% po dwóch tygodniach od jej zakończenia.

Kluczową sprawą jest stosunek LDL/HDL, pozwalający na ocenę ryzyka powikłań sercowo-naczyniowych, powodowanych dyslipidemią. A jak się w powyższym badaniu okazało, herbatka szałwiowa zmniejszała stopniowo ten stosunek od wartości początkowej sprzed rozpoczęcia doświadczenia, do końca trwającej cztery tygodnie kuracji. Ten stosunek pozostał znacznie zmniejszony nawet po dwutygodniowym okresie obserwacji po zakończeniu kuracji.

Według autorów badania, wyniki te sugerują, że spożywanie herbatki szałwiowej poprawia profil lipidowy krwi, prowadząc do obniżenia poziomu szkodliwych dla naczyń krwionośnych cząsteczek LDL oraz wzrostu poziomu pożytecznych cząsteczek HDL, a tym samym przyczyniając się pozytywnie do kontroli dyslipidemii towarzyszącej cukrzycy, ale przede wszystkim związanej z chorobami układu krążenia.

Facebooktwitterlinkedin