Cynamon w walce z tłuszczem

Wydrukuj ten artykuł

Autor: Sławomir Ambroziak

Słowa kluczowe: cynamon, aldehyd cynamonowy, komórki tłuszczowe, FGF21, masa ciała, BMI, obwód pasa, masa tłuszczu całkowitego, masa mięśni.

W okresie wiosennym wzrasta zainteresowanie suplementami ułatwiającymi odchudzanie. Wiele osób próbuje odpokutować teraz grzechy zimowego obżarstwa. Te kilka złapanych zimą kilogramów zbędnego tłuszczu nie pozwala wcisnąć się paniom w zeszłoroczny kostium plażowy. Panowie też woleliby demonstrować w tym sezonie na plaży, nie bojler, ale kaloryfer. Dieta jest oczywiście w tej chwili najważniejsza, ale najczęściej sama dieta to nie dość wystarczający środek. Suplementy ułatwiające spalanie tłuszczu są oczywiście znakomitym wspomaganiem. Najczęściej działają one termogenicznie, co oznacza, że kierują zapasy tłuszczu na ścieżki metaboliczne, związane z produkcją ciepła. A ponieważ produkcja ciepła jest procesem energetycznie niezwykle nieekonomicznym, dlatego pochłania znaczne ilości tłuszczu zapasowego. Skuteczność we wspomaganiu spalania tłuszczu większości składników tego typu suplementów znalazła potwierdzenie w badaniach naukowych. W niektórych przypadkach znajdujemy mniej przekonujące potwierdzenie, bo pochodzące z eksperymentów przeprowadzonych na komórkach tłuszczowych lub zwierzętach laboratoryjnych, podczas gdy w innych bardziej, gdyż podstawę tu tworzą badania z udziałem puszystych ochotników. Do tej drugiej grupy należy bez wahania zaliczyć cynamon oraz ekstrakty pozyskiwane z tej przyprawy.

Na przestrzeni lat wykonano ogromną liczbę eksperymentów testujących efektywności cynamonu w przeciwdziałaniu otyłości; autorzy jednej z analiz naliczyli ich aż 679. Najszerszym echem odbił się jednak w sieci szczególnie jeden z nich. Było to badanie przeprowadzone w warunkach in vitro, czyli poza żywym organizmem, w którym wykorzystano zwierzęce i ludzkie komórki tłuszczowe (Jiang, 2017). Skąd wzięło się więc tak żywe zainteresowanie tym badaniem, którego wyniki obiegły w swoim czasie wszystkie ważniejsze serwisy internetowe? Możliwe, że naukowcy z Uniwersytetu Michigan, od których wyszło to badanie, potrafili zadbać po prostu o PR… A mówiąc poważnie, niekwestionowaną zaletą tego eksperymentu była metoda, w której przebadano wpływ podstawowego składnika kory cynamonowej – aldehydu cynamonowego – na komórki tkanki tłuszczowej, hodowane po pobraniu od wielu dawców z różnych grup etnicznych i w różnym wieku, z różnymi wskaźnikami masy ciała (BMI).

Badanie to dostarczyło dowodów, że aldehyd cynamonowy indukuje termogenezę, jak również przewlekłą przebudowę metaboliczną, niezależnie od źródła pochodzenia komórek tłuszczowych. W opinii autorów, w szczególności termogeniczne i metaboliczne reakcje ludzkich, podskórnych komórek tłuszczowych na aldehyd cynamonowy sugerują, że cynamon może być obiecującym środkiem terapeutycznym w leczeniu otyłości. W efekcie badania ustalono również, że w przewlekłej aktywności antytłuszczowej aldehydu cynamonowego pośredniczy FGF21 – hormon tkankowy, produkowany m.in. przez tkankę tłuszczową, o którym wiadomo, że posiada wybitną zdolność indukcji termogenezy w komórkach tłuszczowych. Otóż w obecności aldehydu cynamonowego, w powyższym badaniu, ludzkie komórki tłuszczowe potrafiły produkować nawet 25-krotnie więcej FGF21, niż komórki z hodowli kontrolnej. Jest to o tyle istotne, że wzrost wytwarzania FGF21 może nieść jeszcze inne, dodatkowe korzyści dla naszej sylwetki, ale o tym dopiero za chwilę…

Wcześniej należy bowiem przedstawić wyniki szerokiej analizy opublikowanej na początku bieżącego, 2019 roku (Mousavi, 2019), stanowiącej systematyczny przegląd spełniających najwyższe standardy badań z udziałem ludzi, przeprowadzony w celu podsumowania wpływu spożycia cynamonu na masę ciała, wskaźnik masy ciała (BMI), obwód talii i masę tłuszczu całkowitego u osób dorosłych. W celu znalezienia odpowiednich artykułów, autorzy przeszukali do września 2018 r. wszystkie medyczne wyszukiwarki elektroniczne. Z 679 znalezionych publikacji do analizy włączono jedynie 12 badań spełniających najwyższe standardy, w których wzięło udział łącznie 786 osób. Przy takim podejściu zbiorcze wyniki metaanalizy pokazały, że podawanie cynamonu znacznie zmniejszało w badaniach, w porównaniu z placebo, masę ciała (do 1,66 kg), wskaźnik masy ciała (do 0,74 kg/m2), obwód talii (do 4,48 cm) i masę tłuszczu całkowitego (do 1,8%). Przy czym większy wpływ na redukcję masy ciała obserwowano u osób w wieku poniżej 50 lat i z wyjściowym wskaźnikiem masy ciała większym lub równym 30 kg/m2. Cynamon szczególnie skutecznie zmniejszył masę tłuszczu całkowitego, gdy był przyjmowany w dawkach większych lub równych 2 g dziennie  przez okres min. 12 tygodni. W podsumowaniu autorzy więc napisali, że suplementacja cynamonu wpływa znacząco na rozmiar otyłości i że cynamon może być zalecany jako suplement zmniejszający masę ciała w walce z otyłością.

A co z naszym hormonem tkankowym FGF21? Otóż jest on formą czynnika wzrostu fibroblastów (FGF). Natomiast w ostatnim czasie dowiedziono, że przynajmniej dwie formy tego czynnika – FGF19 i FGF21 – mają duże znaczenie dla stanu naszych mięśni (Benoit, 2017; Liu, 2017; Kim, 2017). Możliwe więc, że to w pewnej mierze ze zdolnością do stymulacji syntezy FGF21 związany jest odnotowany w badaniach, korzystny wpływ cynamonu na muskulaturę (Kaur, 2019), dzięki któremu biorący udział w badaniu ochotnicy zyskali 1.2 kg czystej masy mięśni (Liu, 2015).

Panów nie trzeba oczywiście przekonywać o tym, że redukcja tkanki tłuszczowej przy zachowaniu odpowiedniej masy mięśni jest kluczem do plażowej sylwetki. Natomiast Paniom należy przypomnieć, że to właśnie tkanka mięśniowa odpowiada za estetykę ich ciała, a sama utrata wagi, bez wspomagania mięśni, wcale tej estetyki nie poprawia. No i właśnie cynamon może być tutaj tym złotym środkiem, który redukując tłuszcz, wspomaga jednocześnie mięśnie.

Be Sociable, Share!
Be Sociable, Share!

Reklama na stronie slawomirambroziak.pl:

biuro@wydawnictwopiktogram.pl
Katarzyna Ambroziak - 601 312 342

Polityka prywatności

Podstawa prawna RODO

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy

Administrator Danych Osobowych

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma PIKTOGRAM. z siedzibą w Warszawie, ul. Międzynarodowa 38/40, kod pocztowy 03-922, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.pl, tel. 601312342

Cel i interes

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO i w celu marketingowym Administrator powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest zbieranie danych statystycznych i analizowanie ruchu na stronie internetowej.

Dobrowolne wyrażenie zgody poprzez ustawienia przeglądarki

Podanie danych osobowych na stronie internetowej www.sylwetka-uroda-zdrowie.pl jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam wpływ na przeglądarkę internetową i jej ustawienia. Odbiorcami danych osobowych mogą być Google, Facebook,. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie poprzez zmianę ustawień w przeglądarce. Dane osobowe będą przetwarzane i przechowywane w zależności od okresu używania technologii. Mam prawo zażądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania tych danych, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords, Facebook Pixel. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania, prosimy zoptymalizować odpowiednio przeglądarkę.

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt . Sposoby kontaktu z inspektorem ochrony danych w firmie Piktogram z siedzibą w Warszawie, to: adres korespondencyjny ul.Międzynarodowa 38/40a/204, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.p., tel. 60131234.

Czas przetwarzania danych osobowych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat do czasu wykorzystywania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej.

Prawa użytkownika strony internetowej

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, jak i również prawo do ograniczenia ich przetwarzania/ prawo do cofnięcia zgody, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli Pani/Pana zdaniem, przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana – narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.