Spirulina – pokarm, który odchudza

Wydrukuj ten artykuł

Autor: Sławomir Ambroziak

Słowa kluczowe: spirulina, chlorofil, fikocyjanina, biała tkanka tłuszczowa, brunatna tkanka tłuszczowa, beżowa tkanka tłuszczowa, tłuszcz trzewny, tłuszcz podskórny, adipogeneza, lipogeneza, otyłość, zespół metaboliczny.

Ostatnio modna stała się tzw. superżywność. Superżywność to naturalne produkty spożywcze, przesycone prozdrowotnymi składnikami pokarmowymi, wspomagające profilaktykę i leczenie rozmaitych przypadłości zdrowotnych. O superżywności mówi się nawet jako o żywności leczniczej. W tej grupie produktów spożywczych znajdziemy m.in. spirulinę. Spirulinę znamy chyba wszyscy… tę niebieskozieloną algę znamy głównie z jej właściwości odżywczych i zdrowotnych. Niejednokrotnie bez wątpienia czytaliśmy, że spożywanie spiruliny może uchronić nas przed wieloma chorobami… nikt pewnie jednak nie słyszał, że ta superżywność ułatwia dodatkowo walkę z otyłością i towarzyszącym jej zespołem metabolicznym, objawiającym się miażdżycą, cukrzycą i nadciśnieniem. To specjalnie nie dziwi, albowiem dowodzące tego faktu badanie opublikowano dopiero niedawno (Seo, 2018).

Naukowcy wykorzystali w nim zarówno izolowane komórki tłuszczowe, jak też żywe gryzonie – myszy. Badaniom poddali zarówno ekstrakt ze spiruliny, jak też izolowane barwniki nadające niebieskozieloną barwę tej aldze – zielony chlorofil i niebieską fikocyjaninę. Wstępny etap badania, przeprowadzony na izolowanych komórkach, polegał tutaj na sprawdzeniu, czy ekstrakt ze spiruliny i jej wyizolowane barwniki posiadają w ogóle jakiś potencjał odchudzający, czyli czy hamują gromadzenie tłuszczu w komórkach tłuszczowych. A tutaj się okazało, że – w porównaniu z kontrolną hodowlą komórkową – komórki hodowane z dodatkiem do podłoża chlorofilu lub fikocyjaniny zgromadziły o 40, a hodowane z dodatkiem ekstraktu o 60% mniej tłuszczu zapasowego. Dlatego do dalszych etapów badań, prowadzonych na żywych organizmach, zakwalifikowano ekstrakt ze spiruliny, który okazał się jako całość silniejszym środkiem odchudzającym, niż jego poszczególne składniki.

W fazie eksperymentu na zwierzętach myszy zostały podzielone na grupy, gdzie jedna grupa żywiona była przez 6 tygodni standardowo, drugą utrzymywano na diecie wysokotłuszczowej, zaś trzecia i czwarta również spożywała dietę wysokotłuszczową, tyle że albo wzbogaconą o ekstrakt ze spiruliny w dawce odpowiadającej 1.5, albo 4.5 g w przeliczeniu na ludzi. W porównaniu z grupą wysokotłuszczową, myszy z grupy niższej i wyższej dawki spiruliny charakteryzowały się mniejszą odpowiednio o ok. 30 i 55% wagą ciała. Zgromadziły również o ok. 60% mniej podskórnej tkanki tłuszczowej  i mniej – odpowiednio o ok. 45 i 70% – trzewnej tkanki tłuszczowej. Spirulina również w obu dawkach, najczęściej ze skutecznością zależną od dawki, obniżała  poziom cukru, trójglicerydów oraz całkowitego i złego cholesterolu we krwi, podnosząc jednocześnie poziom dobrego cholesterolu.

Naukowcy wyjaśnili tu również mechanizmy odchudzającej aktywności spiruliny. Dowiedli, że zarówno ekstrakt z tej algi, jak również jej poszczególne barwniki (chlorofil i fikocyjanina), posiadają zdolność hamowania adipogenezy i lipogenezy, czyli procesu powstawania nowych komórek tłuszczowych i produkcji w ich wnętrzu tłuszczu. Udowodnili również, że spirulina uruchamia w białej (magazynowej) tkance tłuszczowej myszy programy genetyczne, charakterystyczne dla tkanki brunatnej. Przypomnijmy tylko w tym miejscu, bo pewnie wszyscy to wiemy, że brunatna tkanka tłuszczowa spala intensywnie tłuszcz, zamieniając jego energię w ciepło; im więcej mamy tej tkanki – tym mniej tłuszczu gromadzimy w organizmie. Niestety, u ludzi tkanka ta zanika wraz z wiekiem, stąd i wraz z wiekiem wzrasta tendencja do gromadzenia tłuszczu zapasowego. Stąd też i spirulina, pozwalająca na przeprogramowanie białej tkanki tłuszczowej w brunatną, może okazać się znakomitym dodatkiem żywieniowym dla osób z tendencją do tycia.

Białą tkankę tłuszczową, przeprogramowaną do brunatnej, zwykło się nazywać tkanką beżową lub używać w odniesieniu do niej skrótu „brite”, od angielskiego „brown in white”. A większy udział takiej tkanki w naszym organizmie – to skuteczniejsza walka z otyłością i towarzyszącymi jej chorobami metabolicznymi.

Be Sociable, Share!
Be Sociable, Share!

Reklama na stronie slawomirambroziak.pl:

biuro@wydawnictwopiktogram.pl
Katarzyna Ambroziak - 601 312 342

Polityka prywatności

Podstawa prawna RODO

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy

Administrator Danych Osobowych

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma PIKTOGRAM. z siedzibą w Warszawie, ul. Międzynarodowa 38/40, kod pocztowy 03-922, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.pl, tel. 601312342

Cel i interes

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO i w celu marketingowym Administrator powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest zbieranie danych statystycznych i analizowanie ruchu na stronie internetowej.

Dobrowolne wyrażenie zgody poprzez ustawienia przeglądarki

Podanie danych osobowych na stronie internetowej www.sylwetka-uroda-zdrowie.pl jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam wpływ na przeglądarkę internetową i jej ustawienia. Odbiorcami danych osobowych mogą być Google, Facebook,. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie poprzez zmianę ustawień w przeglądarce. Dane osobowe będą przetwarzane i przechowywane w zależności od okresu używania technologii. Mam prawo zażądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania tych danych, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords, Facebook Pixel. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania, prosimy zoptymalizować odpowiednio przeglądarkę.

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt . Sposoby kontaktu z inspektorem ochrony danych w firmie Piktogram z siedzibą w Warszawie, to: adres korespondencyjny ul.Międzynarodowa 38/40a/204, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.p., tel. 60131234.

Czas przetwarzania danych osobowych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat do czasu wykorzystywania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej.

Prawa użytkownika strony internetowej

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, jak i również prawo do ograniczenia ich przetwarzania/ prawo do cofnięcia zgody, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli Pani/Pana zdaniem, przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana – narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.