Alzheimer nie lubi truskawek

Wydrukuj ten artykuł

Autor: Sławomir Ambroziak

Słowa kluczowe: choroba Alzheimera, amyloid, białka tau, kwas fosforowy, autofagia, fisetyna.

Chyba wszyscy boimy się choroby Alzheimera… W szczególnie niekomfortowej sytuacji są ci z nas, którzy wchodzą właśnie w wiek podeszły, a w historii rodziny trafiały się już przypadki tej choroby.

Każdy, kto interesował się tą chorobą, wie, że jej przyczyną jest białko zwane amyloidem. Jednak w nowszych badaniach ustalono, że amyloid działa tutaj jedynie pośrednio, a bezpośrednim sprawcą pojawienia się objawów tej choroby jest inna cząsteczka – niejakie białko tau. Ogólnie białko tau jest niezbędne neuronom naszego mózgu. Białko to przyłącza i odłącza reszty kwasu fosforowego, co pozawala mu kontrolować prawidłowe czynności komórek nerwowych. Jednakże w pewnych warunkach, np. przy nagromadzeniu amyloidu, pewna ilość cząsteczek pozostaje w postaci związanej na stałe z kwasem fosforowym. Cząsteczki takie przyjmują nieprawidłową strukturę a ilość ich się powiększa, co zakłóca prawidłowe czynności neuronów i prowadzi do pojawienia się objawów choroby Alzheimera.

Niedawne badania przyniosły też umiarkowanie pozytywne wieści… Chodzi o to, że uszkodzone białka tau mogą być usuwane z neuronów na drodze procesu samotrawienia, nazywanego fachowo autofagią. Za niemal wszystkie procesy życiowe, przebiegające w naszym organizmie, odpowiadają bowiem białka. W efekcie pełnienia swych zadań życiowych, wszystkie te białka się psują, a zadaniem procesu autofagii jest właśnie ich demontaż. Z uzyskanych w efekcie takiego demontażu elementów komórki odbudowują nowe białka – sprawne i funkcjonalne. Problem w tym, że w przypadku choroby Alzheimera proces autofagii przebiega jakby w uśpieniu. Zadanie polega na tym – by go właściwie pobudzić.

Ostatnio koreańsko-amerykański zespół naukowców zainteresował się w kontekście białek tau fisetyną (fizetyną) – substancją nadającą czerwoną barwę m.in. truskawkom (Kim, 2016). A to głownie z tego powodu, że, jak informowali badacze we wstępie do swojej publikacji, pierwotnie zidentyfikowano ją w grupie podobnie zbudowanych substancji, czyli flawonoidów, które zapobiegały śmierci komórek nerwowych zależnej od stresu oksydacyjnego. W badaniu, w którym oceniano około 30 flawonoidów pod kątem ich zdolności do pobudzania dojrzewania neuronów, fisetyna wykazywała aktywność neurotroficzną (wzrostową dla neuronów), różną od innych flawonoidów, jak również ujawniała najsilniejsze właściwości neuroprotekcyjne – ochronne względem komórek nerwowych. Fisetyna ułatwiała długotrwałe wzmacnianie przekazu neuronalnego i promowała pamięć u normalnych, zdrowych myszy. Fisetyna wykazywała również silne działanie przeciwzapalne w mózgu, a jej doustne podawanie znacząco osłabiało rozwój deficytów uczenia się i pamięci w zwierzęcym modelu badawczym. Te odkrycia silnie wskazują, że fisetyna jest małą, aktywną po doustnym podaniu cząsteczką o różnorodnych mechanizmach aktywności biologicznej, które mogłyby osłabić patologię mózgu związaną z rozwojem choroby Alzheimera.

Natomiast współpracujący ze sobą koreańscy i amerykańscy naukowcy udowodnili, prowadząc badania na hodowlach neuronów mózgu, że fisetyna zmniejsza o 70% wiązanie białka tau z kwasem fosforowym, przy czym zwiększa o 100% aktywność procesu autofagii, a w konsekwencji obniża o 50% poziom wadliwego białka tau w komórkach nerwowych mózgu.

A w podsumowaniu wyników swoich badań autorzy zawarli następującą konkluzję: „Uzyskane przez nas wynik sugerują, że fisetyna powinna być dalej oceniana jako kandydat na potencjalny, prewencyjny i terapeutyczny lek przeciwko chorobie Alzheimera”.

Be Sociable, Share!
Be Sociable, Share!

Reklama na stronie slawomirambroziak.pl:

biuro@wydawnictwopiktogram.pl
Katarzyna Ambroziak - 601 312 342

Polityka prywatności

Podstawa prawna RODO

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy

Administrator Danych Osobowych

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma PIKTOGRAM. z siedzibą w Warszawie, ul. Międzynarodowa 38/40, kod pocztowy 03-922, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.pl, tel. 601312342

Cel i interes

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO i w celu marketingowym Administrator powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest zbieranie danych statystycznych i analizowanie ruchu na stronie internetowej.

Dobrowolne wyrażenie zgody poprzez ustawienia przeglądarki

Podanie danych osobowych na stronie internetowej www.sylwetka-uroda-zdrowie.pl jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam wpływ na przeglądarkę internetową i jej ustawienia. Odbiorcami danych osobowych mogą być Google, Facebook,. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie poprzez zmianę ustawień w przeglądarce. Dane osobowe będą przetwarzane i przechowywane w zależności od okresu używania technologii. Mam prawo zażądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania tych danych, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords, Facebook Pixel. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania, prosimy zoptymalizować odpowiednio przeglądarkę.

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt . Sposoby kontaktu z inspektorem ochrony danych w firmie Piktogram z siedzibą w Warszawie, to: adres korespondencyjny ul.Międzynarodowa 38/40a/204, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.p., tel. 60131234.

Czas przetwarzania danych osobowych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat do czasu wykorzystywania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej.

Prawa użytkownika strony internetowej

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, jak i również prawo do ograniczenia ich przetwarzania/ prawo do cofnięcia zgody, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli Pani/Pana zdaniem, przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana – narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.