Apigenina odtłuszcza wątrobę

Wydrukuj ten artykuł

Autor: Sławomir Ambroziak

Słowa kluczowe: apigenina, niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, NAFLD, niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby, NASH, oksydaza ksantynowa, kwas moczowy, reaktywne formy tlenu, czynniki prozapalne.

Takie składniki pokarmowe, jak cholesterol, cukry i tłuszcze, szkodzą wątrobie, kiedy spożywamy je w nierozsądnym nadmiarze. Szczególnie niebezpieczne są tutaj oparte na rafinowanym cukrze lub syropie glukozowo-fruktozowym słodycze oraz tłuste pokarmy zwierzęce. Ich nadmiar w diecie nie tylko prowadzi bowiem do szybkiego przyrostu wagi ciała, ale również rozwoju tzw. niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, opatrzonej symbolem – NAFLD – pochodzącym od anglojęzycznego skrótu jej nazwy.

Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, polegająca na nadmiernym gromadzeniu tłuszczu w komórkach wątrobowych (hepatocytach), przebiega zazwyczaj bezobjawowo i początkowo wygląda bardzo niewinnie. Problemy zaczynają się dopiero po pewnym czasie, kiedy to NAFLD przekształca się w NASH – niealkoholowe stłuszczeniowe zapalenie wątroby. Wtedy to bowiem zjawiska towarzyszące procesom zapalnym prowadzą do włóknienia, czyli zastępowania niefunkcjonalną tkanką łączną, miąższu wątrobowego, czego konsekwencją jest marskość, a w niektórych przypadkach bywa nawet rak wątroby.

Wystarczy powiedzieć, że wg ogólnoświatowych danych szacunkowych, NAFLD jest najczęstszym ze schorzeń wątroby i najczęstszą przyczyną umieralności na skutek przypadłości związanych z wątrobą. Pomimo powagi sytuacji, nie znaleziono dotąd środka farmakologicznego, skutecznie leczącego NAFLD. Niemniej od dawna wiadomo, że przy problemach wątrobowych pomocne są naturalne środki ziołowe, szczególnie obfitujące w związki polifenolowe, m.in. flawonoidy, takie jak przykładowo ekstrakty z ostropestu. Dlatego też niedawno wykonano badanie (Lv, 2019), w którym wykorzystano model zwierzęcej NAFLD indukowanej dietą wysokotłuszczową, w celu zbadania chroniącego przed stłuszczeniem wpływu na wątrobę apigeniny oraz mechanizmu leżącego u podstaw jej potencjalnie ochronnego działania. Apigenina to bowiem związek z grupy flawonoidów, występujący m.in. w pietruszce, selerze, tymianku, rumianku, papryce i grejpfrutach, a także w karczochach i zielu świętej bazylii, roślinach znanych z dobroczynnego wpływu na wątrobę. Ogólnie warzywa są też podstawą diety przy NAFLD, a większość z nich zawiera mniejsze lub większe ilości apigeniny.

A w wynikach wyżej wspomnianego badania wykazano, że podawanie apigeniny przez zgłębnik myszom żywionym dietą wysokotłuszczową, powodującą rozwój NAFLD, łagodzi uszkodzenie wątroby i znacznie zmniejsza akumulację lipidów wątrobowych. Analiza histologiczna wykazała, że ​​w grupie gryzoni leczonych apigeniną powstrzymane zostało stłuszczenie wątroby i towarzysząca mu reakcja immunologiczna, w porównaniu z myszami karmionymi dietą wysokotłuszczową bez dodatku apigeniny. Co ważne, apigenina odwracała wywoływaną przez dietę wysokotłuszczową aktywację i uwalnianie czynników  prozapalnych. Apigenina hamowała bowiem aktywności enzymu oksydazy ksantynowej, który katalizuje proces produkcji kwasu moczowego i reaktywnych form tlenu, które to związki aktywują czynniki prozapalne i pobudzają ich wydzielanie. Rola farmakologiczna apigeniny jako środka wątrobowego została dodatkowo potwierdzona w tym badaniu za pomocą zwierzęcego modelu NAFLD indukowanego wolnymi kwasami tłuszczowymi.

Podsumowując wyniki tego badania, jego autorzy zakomunikowali, że apigenina może chronić przed niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, wynikającą z nadmiernego spożywania tłuszczu, na drodze hamowania akumulacji lipidów i rozwoju stanów zapalnych. Dlatego też, według opinii autorów badania, apigenina jest potencjalnym środkiem terapeutycznym, zapobiegającym rozwojowi NAFLD.

Be Sociable, Share!
Be Sociable, Share!

Reklama na stronie slawomirambroziak.pl:

biuro@wydawnictwopiktogram.pl
Katarzyna Ambroziak - 601 312 342

Polityka prywatności

Podstawa prawna RODO

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy

Administrator Danych Osobowych

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma PIKTOGRAM. z siedzibą w Warszawie, ul. Międzynarodowa 38/40, kod pocztowy 03-922, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.pl, tel. 601312342

Cel i interes

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO i w celu marketingowym Administrator powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest zbieranie danych statystycznych i analizowanie ruchu na stronie internetowej.

Dobrowolne wyrażenie zgody poprzez ustawienia przeglądarki

Podanie danych osobowych na stronie internetowej www.sylwetka-uroda-zdrowie.pl jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam wpływ na przeglądarkę internetową i jej ustawienia. Odbiorcami danych osobowych mogą być Google, Facebook,. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie poprzez zmianę ustawień w przeglądarce. Dane osobowe będą przetwarzane i przechowywane w zależności od okresu używania technologii. Mam prawo zażądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania tych danych, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords, Facebook Pixel. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania, prosimy zoptymalizować odpowiednio przeglądarkę.

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt . Sposoby kontaktu z inspektorem ochrony danych w firmie Piktogram z siedzibą w Warszawie, to: adres korespondencyjny ul.Międzynarodowa 38/40a/204, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.p., tel. 60131234.

Czas przetwarzania danych osobowych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat do czasu wykorzystywania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej.

Prawa użytkownika strony internetowej

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, jak i również prawo do ograniczenia ich przetwarzania/ prawo do cofnięcia zgody, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli Pani/Pana zdaniem, przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana – narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.