Jemy grzyby, Panowie!

Wydrukuj ten artykuł

Autor: Sławomir Ambroziak

Słowa kluczowe: rak prostaty, grzyby, shiitake, pieczarki, boczniaki, L-ergotioneina.

Wyniki pierwszego długoterminowego badania kohortowego, obejmującego obserwacją ponad 36 000 japońskich mężczyzn na przestrzeni kilku dziesięcioleci, wskazują na związek pomiędzy spożywaniem grzybów a niższym ryzykiem rozwoju raka prostaty (Zhang, 2019).

Jak stwierdza Shu Zhang, adiunkt epidemiologii na Wydziale Informatyki Zdrowia i Zdrowia Publicznego w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Tohoku, kierownik zespołu badawczego:

„Badania probówkowe i badania przeprowadzone na żywych organizmach wykazały, że grzyby mogą zapobiegać rakowi prostaty. Jednak związek między spożyciem grzybów a występowaniem raka prostaty u ludzi nigdy wcześniej nie był badany. Zgodnie z naszą najlepszą wiedzą jest to pierwsze badanie kohortowe, wskazujące na potencjał grzybów w zapobieganiu rakowi prostaty na poziomie populacji. Chociaż nasze badanie sugeruje, że regularne spożywanie grzybów może zmniejszyć ryzyko raka prostaty, chcemy również podkreślić, że zdrowa i zbilansowana dieta jest o wiele ważniejsza niż wypełnianie koszyka zakupowego grzybami.”

W ramach tego badania naukowcy monitorowali dwie kohorty składające się w sumie z 36 499 mężczyzn w wieku od 40 do 79 lat. Mężczyzn poproszono wcześniej o wypełnienie kwestionariusza dotyczącego spożywanie grzybów i innych pokarmów, aktywności fizycznej, nałogów, wykształcenia oraz historii rodzinnej i medycznej.

Długoterminowa obserwacja uczestników wykazała, że ​​regularne spożywanie grzybów zmniejsza ryzyko rozwoju raka prostaty i jest szczególnie istotne dla mężczyzn w wieku 50 lat i starszych oraz tych, których dieta składa się głównie z mięsa i produktów mlecznych, z ograniczonym spożyciem świeżych owoców i warzyw. Statystyczna analiza danych przy użyciu modelu proporcjonalnego ryzyka wykazała, że ​​regularne spożywanie grzybów wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju raka prostaty, niezależnie od ilości spożywanych owoców i warzyw oraz mięsa i produktów mlecznych. Spośród wszystkich uczestników 3.3% zachorowało na raka prostaty w okresie obserwacji, jednak ochotnicy, którzy spożywali grzyby raz lub dwa razy w tygodniu, ponosili niższe o 8% ryzyko zachorowania, w porównaniu z tymi, którzy jedli grzyby mniej niż jeden raz w tygodniu.

Według Zhanga, grzyby są znakomitym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, a zwłaszcza L-ergotioneiny, która, jak się obecnie uważa, łagodzi stres oksydacyjny, znosząc jednocześnie nierównowagę komórkową, wynikającą ze nieracjonalnej diety i niezdrowego stylu życia oraz narażenia na toksyny środowiskowe, które mogą prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego, który jest z kolei odpowiedzialny za rozwój wielu chorób przewlekłych, takie jak m.in. rak prostaty. L-ergotioneina została uznana ostatnio przez naukowców za „witaminę młodości”. Ogólnie najobfitszym dietetycznym źródłem L-ergotioneiny są grzyby, a spośród nich szczególnie obfitym – shiitake, pieczarki i boczniaki.

Jak podsumowywał Shu Zhang:  

„Wyniki naszych badań sugerują, że grzyby mogą mieć pozytywny wpływ na zdrowie ludzi. Aby potwierdzić ten związek w oparciu o nasze odkrycia, wymagane są dalsze badania, które dostarczą więcej informacji na temat spożycia grzybów w innych warunkach i populacjach. Biorąc pod uwagę, że przeciętny Amerykanin spożywa mniej niż 5 gramów grzybów dziennie, czyli mniej niż spożywali uczestnicy tego badania (7.6 g/dzień), można by oczekiwać, że nawet niewielki wzrost spożycia grzybów przyniesie Amerykanom potencjalne korzyści zdrowotne”.

A my możemy dodać, że również Polakom! Bo wprawdzie Polacy nie stronią od grzybów, niemniej spożywają je zwykle jedynie sezonowo.

Be Sociable, Share!
Be Sociable, Share!

Reklama na stronie slawomirambroziak.pl:

biuro@wydawnictwopiktogram.pl
Katarzyna Ambroziak - 601 312 342

Polityka prywatności

Podstawa prawna RODO

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy

Administrator Danych Osobowych

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma PIKTOGRAM. z siedzibą w Warszawie, ul. Międzynarodowa 38/40, kod pocztowy 03-922, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.pl, tel. 601312342

Cel i interes

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO i w celu marketingowym Administrator powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest zbieranie danych statystycznych i analizowanie ruchu na stronie internetowej.

Dobrowolne wyrażenie zgody poprzez ustawienia przeglądarki

Podanie danych osobowych na stronie internetowej www.sylwetka-uroda-zdrowie.pl jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam wpływ na przeglądarkę internetową i jej ustawienia. Odbiorcami danych osobowych mogą być Google, Facebook,. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie poprzez zmianę ustawień w przeglądarce. Dane osobowe będą przetwarzane i przechowywane w zależności od okresu używania technologii. Mam prawo zażądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania tych danych, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords, Facebook Pixel. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania, prosimy zoptymalizować odpowiednio przeglądarkę.

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt . Sposoby kontaktu z inspektorem ochrony danych w firmie Piktogram z siedzibą w Warszawie, to: adres korespondencyjny ul.Międzynarodowa 38/40a/204, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.p., tel. 60131234.

Czas przetwarzania danych osobowych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat do czasu wykorzystywania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej.

Prawa użytkownika strony internetowej

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, jak i również prawo do ograniczenia ich przetwarzania/ prawo do cofnięcia zgody, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli Pani/Pana zdaniem, przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana – narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.