Likopen kontra rak skóry

Wydrukuj ten artykuł

Autor: Sławomir Ambroziak

Słowa kluczowe: nowotwory skóry, promieniowanie ultrafioletowe, pomidory, barwniki karotenoidowe, likopen.

Ponad 90% przypadków raka skóry jest spowodowane ekspozycją na promieniowanie ultrafioletowe pochodzące z promieni słonecznych. Ekspozycja na promieniowanie słoneczne zwiększa ryzyko występowania wszystkich trzech rodzajów raka skóry. Ekspozycja ta wzrosła w ostatnich latach, w dużej mierze ze względu na cieńszą warstwę ozonową atmosfery ziemskiej, a łóżka opalające stały się kolejnym powszechnym źródłem promieniowania ultrafioletowego.

Rak skóry jest ogólnie najczęstszą postacią raka; globalnie odpowiada za co najmniej 40% przypadków zdiagnozowania nowotworu u ludzi. Na chorobę tę, jak się szacuje, zapada 2-3 mln osób rocznie. Rozpowszechnienie się tego typu nowotworów wzrosło wymiernie na przestrzeni ostatnich 20-40 lat. Dlatego specjaliści uważają, że obok skutecznych metod terapii raka skóry, znacznie ważniejsze mogą okazać się działania prewencyjne, zmierzające w kierunku zmniejszenia narażenia na rozwój tego typu nowotworów. Zmniejszenie narażenia na promieniowanie ultrafioletowe i stosowanie filtrów przeciwsłonecznych wydają się być skutecznymi metodami zapobiegania rakowi skóry. Na dzień dzisiejszy nie mamy jednak 100-procentowej pewności, czy filtry przeciwsłoneczne faktycznie wpływają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia raka skóry (Feldman, 2012). Dlatego niektórzy naukowcy wskazują na związki diety z ochroną przeciwsłoneczną i testują strategie dietetyczne, ograniczające narażenie na rozwój raka skóry.

Pionierzy tego kierunku badań wyjaśniają, na czym miałby polegać funkcja ochronna pokarmu przeciw szkodliwym skutkom promieniowania ultrafioletowego… Otóż pokarmy (głównie roślinne, ale również niektóre zwierzęce – np. jajka, masło czy łosoś) zawierają barwniki z grupy karotenoidów. Wszyscy wiemy, że rośliny produkują zielony chlorofil, który przetwarza promieniowanie słoneczne na energię użyteczną dla rośliny. Obok chlorofilu produkują jednak również karotenoidy, które chronią tkanki roślin przed promieniowaniem ultrafioletowym. Obecność karotenoidów w pożywieniu rozpoznajemy zazwyczaj po czerwonych lub żółtych odcieniach produktów spożywczych. Bogatym ich źródłem są również rośliny zielone, w których intensywna zieleń chlorofilu przysłania nam inne barwy. A np. mięso łososia jest dlatego różowawej barwy, że karotenoidy gromadzą się w tkankach zwierząt spożywających pokarm roślinny obfitujący w te barwniki. I właśnie zdolność karotenoidów do gromadzenia się w tkankach zwierzęcych, m.in. w ich skórze, próbują wykorzystać naukowcy jako tarczę przeciwsłoneczną, tak samo chroniącą skórę przed promieniowaniem ultrafioletowym, jak tkanki roślinne.

Ostatnio naukowcy przeprowadzili badanie z udziałem genetycznie bezwłosych myszy, szczególnie narażonych na problemy skórne związane z ekspozycją na promienie słoneczne, które albo były żywione przez 35 tygodni dietą z 10-procentowym dodatkiem sproszkowanych czerwonych lub pomarańczowych pomidorów, albo standardową karmą, i które eksponowano pomiędzy 11. a 20. tygodniem eksperymentu na promieniowanie ultrafioletowe. Badając skórę zwierząt, naukowcy najpierw upewnili się, że taki dodatek proszku pomidorowego do karmy prowadzi do gromadzenia się barwników karotenoidowych, szczególnie likopenu, podobnie jak w skórze ludzi korzystających z diety obfitującej w pomidory i przetwory z tych warzyw, a następnie obserwowali rozwój zmian skórnych na przestrzeni pomiędzy 20. a 35. tygodniem eksperymentu. A wtedy się okazało, że u myszy otrzymujących dodatek proszku pomidorowego, w porównaniu z żywionymi normatywnie, nowotwory skóry pojawiały się średnio o połowę rzadziej. I wprawdzie czerwone pomidory wydawały się nieco skuteczniejsze od pomarańczowych, to pojawiające się tutaj różnice uznano za nieistotne statystycznie, tym bardziej że pomidory pomarańczowe, zawierające mniej likopenu od czerwonych, paradoksalnie wyżej podnosiły stężenie tego barwnika w skórze gryzoni (Cooperstone, 2017).

Mając na uwadze wyniki pojawiające się w powyższym badaniu, ostatecznie możemy uznać, że obfitująca w likopen dieta zmniejsza o 50% ryzyko rozwoju nowotworów skóry.

Be Sociable, Share!
Be Sociable, Share!

Reklama na stronie slawomirambroziak.pl:

biuro@wydawnictwopiktogram.pl
Katarzyna Ambroziak - 601 312 342

Polityka prywatności

Podstawa prawna RODO

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy

Administrator Danych Osobowych

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma PIKTOGRAM. z siedzibą w Warszawie, ul. Międzynarodowa 38/40, kod pocztowy 03-922, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.pl, tel. 601312342

Cel i interes

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO i w celu marketingowym Administrator powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest zbieranie danych statystycznych i analizowanie ruchu na stronie internetowej.

Dobrowolne wyrażenie zgody poprzez ustawienia przeglądarki

Podanie danych osobowych na stronie internetowej www.sylwetka-uroda-zdrowie.pl jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam wpływ na przeglądarkę internetową i jej ustawienia. Odbiorcami danych osobowych mogą być Google, Facebook,. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie poprzez zmianę ustawień w przeglądarce. Dane osobowe będą przetwarzane i przechowywane w zależności od okresu używania technologii. Mam prawo zażądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania tych danych, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords, Facebook Pixel. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania, prosimy zoptymalizować odpowiednio przeglądarkę.

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt . Sposoby kontaktu z inspektorem ochrony danych w firmie Piktogram z siedzibą w Warszawie, to: adres korespondencyjny ul.Międzynarodowa 38/40a/204, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.p., tel. 60131234.

Czas przetwarzania danych osobowych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat do czasu wykorzystywania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej.

Prawa użytkownika strony internetowej

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, jak i również prawo do ograniczenia ich przetwarzania/ prawo do cofnięcia zgody, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli Pani/Pana zdaniem, przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana – narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.