Witamina K kontra korona

Wydrukuj ten artykuł

Autor: Sławomir Ambroziak

Słowa kluczowe: witamina K, witamina K2, koronawirus, COVID-19.

Każdy zapewne już słyszał, że w walce z koronawirusem pomocna okazuje się witamina D. Dotąd opublikowano już bowiem 22 badania, w których wykazano, że podwyższony poziom witaminy D związany jest z łagodniejszym przebiegiem zakażenia oraz efektywniejszą poprawą stanu zdrowia w COVID-19, podczas gdy stany niedoborowe wiążą się z ciężkim przebiegiem i złym rokowaniem choroby. Jednak jeszcze chyba mało kto wie, że również witamina K wydaje się mieć bardzo podobne właściwości.

Inspiracją do przebadania pod tym kątem witaminy K była obserwacja, że na ciężki przebieg COVID-19 narażeni są głównie pacjenci z tzw. chorobami współistniejącymi, takimi jak cukrzyca i problemy sercowo-naczyniowe, które wiążą się z kolei z niedoborem witaminy K. Jednym ze skutków niedoboru witaminy K jest rozpad elastyny, a w efekcie choroba płuc, gdyż białko to odpowiada za rozciąganie się tkanki płucnej przy wdechu i powrót do poprzedniego kształtu przy wydechu. Niedobór witaminy K prowadzi również do wylewów lub zakrzepów, albowiem witamina ta warunkuje prawidłową krzepliwość krwi. A ponieważ podobne przypadłości pojawiają się przy COVID-19, naukowcy przedstawili roboczą hipotezę, że ciężki przebieg choroby wynika z niedoboru witaminy K. A testując swoją hipotezę, przebadali 123 pacjentów z COVID-19, porównując wyniki z badaniem 184 zdrowych osobników (Dofferhoff, 2020).

W badaniu tym dowiedziono, że poziom witaminy K u pacjentów z COVID-19 był znacznie obniżony i ewidentnie związany ze złym rokowaniem choroby. Co ważne, poziomy witaminy K były znacznie niższe u pacjentów z COVID-19 w porównaniu z osobami zdrowymi, tak samo jak u pacjentów z tzw. chorobami współistniejącymi. Wykazano również, że niski poziom witaminy K był związany ze wzmożoną degradacją elastyny, co tłumaczyło szczególnie niszczycielski wpływ koronawirusa na tkankę płucną. Zwięźle podsumowując te wyniki, należy powiedzieć, że poziom witaminy K był obniżony u pacjentów z COVID-19 w porównaniu z grupą kontrolną i był ewidentnie skorelowany z obrazem ciężkiego przebiegu choroby.

„Chociaż nie sugerujemy, że witamina K2 jest lekarstwem na COVID-19, to nasze badanie pokazuje, że niski poziom witaminy K jest powiązany ze złymi rokowaniami. W związku z tym stawiamy hipotezę, że poprawa poziomu witaminy K2 jest powiązana z lepszymi wynikami zdrowotnymi, w tym ze zdrowiem układu krążenia, a może nawet płuc” – wyjaśnia Leon Schurgers, współautor badania, profesor biochemii i wiceprzewodniczący Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM).

Wiadomość o wynikach badania została przyjęta z wielkim zadowoleniem przez firmę NattoPharma zajmującą się produkcją witaminą K2, która promowała badania nad korzyściami suplementacji tej formy witaminy K dla zdrowia układu kostnego i układu krążenia. Powyższe badanie zostało przeprowadzone przez naukowców ze szpitala Canisius-Wilhelmina Hospital w Nijmegen w Holandii oraz holenderskiego Maastricht University Medical Center i Cardiovascular Research Institute Maastricht (CARIM), a NattoPharma od dawna współpracuje z Uniwersytetem w Maastricht oraz innymi instytucjami, prowadząc wiele badań nad witaminą K2 lub uczestnicząc w tego typu badaniach.

Witamina K2 jest najbardziej bioaktywną formą witaminy K, występującą głównie w fermentowanych produktach mlecznych i strączkowych, szczególnie w japońskiej potrawie z fermentowanej soi, znanej pod nazwą natto. Jeden z zaangażowanych w te projekty badaczy zauważył, że japońskie regiony, w których spożycie natto jest wysokie, wyróżniają się niższą zapadalnością na COVID-19 i lżejszym przebiegiem choroby.

I to powinno nam dać do myślenia! Tym bardziej, że suplementy oparte na witaminie K2 pochodzącej z fermentowanej soi lub ciecierzycy są teraz ogólnodostępne.

Be Sociable, Share!
Be Sociable, Share!

Reklama na stronie slawomirambroziak.pl:

biuro@wydawnictwopiktogram.pl
Katarzyna Ambroziak - 601 312 342

Polityka prywatności

Podstawa prawna RODO

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i ust. 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (RODO), informujemy

Administrator Danych Osobowych

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest firma PIKTOGRAM. z siedzibą w Warszawie, ul. Międzynarodowa 38/40, kod pocztowy 03-922, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.pl, tel. 601312342

Cel i interes

Przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych będzie się odbywać na podstawie art. 6 RODO i w celu marketingowym Administrator powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest zbieranie danych statystycznych i analizowanie ruchu na stronie internetowej.

Dobrowolne wyrażenie zgody poprzez ustawienia przeglądarki

Podanie danych osobowych na stronie internetowej www.sylwetka-uroda-zdrowie.pl jest dobrowolne. Podstawą przetwarzania danych jest moja zgoda. Mam wpływ na przeglądarkę internetową i jej ustawienia. Odbiorcami danych osobowych mogą być Google, Facebook,. Mam prawo wycofania zgody w dowolnym momencie poprzez zmianę ustawień w przeglądarce. Dane osobowe będą przetwarzane i przechowywane w zależności od okresu używania technologii. Mam prawo zażądania od administratora dostępu do moich danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania tych danych, a także prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego. Profilowanie używane jest w Google Analytics, Google AdWords, Facebook Pixel. W sytuacji wniesienia sprzeciwu wobec profilowania, prosimy zoptymalizować odpowiednio przeglądarkę.

W przypadku pytań dotyczących przetwarzania danych osobowych prosimy o kontakt . Sposoby kontaktu z inspektorem ochrony danych w firmie Piktogram z siedzibą w Warszawie, to: adres korespondencyjny ul.Międzynarodowa 38/40a/204, adres e-mail: biuro@wydawnictwopiktogram.p., tel. 60131234.

Czas przetwarzania danych osobowych

Pani/Pana dane osobowe będą przechowywane przez okres od 30 dni do 5 lat do czasu wykorzystywania możliwości marketingowych i analizy danych potrzebnych do prowadzenia działalności gospodarczej.

Prawa użytkownika strony internetowej

Posiada Pani/Pan prawo dostępu do treści swoich danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia, jak i również prawo do ograniczenia ich przetwarzania/ prawo do cofnięcia zgody, prawo do przenoszenia danych, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych. Przysługuje Pani/Panu prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeśli Pani/Pana zdaniem, przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana – narusza przepisy unijnego rozporządzenia RODO.